Valmentaja vinkkaa, miten helpottaa kyykkytreenin jälkeistä kipua – älä sorru kuntoilun jälkeiseen emämokaan

1:19imgTreenaatko vain tiettyjä lihasryhmiä? "Lihastohtori" kertoo, mitä haittaa yksipuolisesta treenistä on.
Julkaistu 21.06.2020 10:58

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kyykyt ja syväkyykyt ovat tärkeitä liikkeitä keholle, mutta kova jalkatreeni voi saada raajat niin kipeiksi, että arkinen liikkuminen muuttuu hankalaksi. Popsugar-sivuston haastattelema valmentaja muistuttaa venyttelyn tärkeydestä lihasjumien ehkäisyssä.

Edellisen päivän intensiivinen kyykkytreeni voi saada lihakset jomottamaan niin, että arkiset askareet, kuten kävely ja istuma-asentoon laskeutuminen, muuttuvat hankaliksi. Viivästynyt lihasarkuus eli ”doms” johtuu lihaksiin tulleista pienistä mikrovaurioista. Tyypillisesti kipu kertoo kovasta tai uudenlaisesta treenistä.

Nousujohteinen treeni edistää lihaskasvua ja voi tehdä liikunnasta motivoivampaa, mutta aina kivusta ei ole hyötyä. Kova jomotus saattaa nimittäin tehdä hallaa urheiluinnostukselle. Ja vaikka kipeillä lihaksilla tekisi mieli lähteä treenaamaan, ei se kannata. Kipeytyneiden lihasten rasittaminen voi johtaa vakaviin ja pitkäkestoisiin vammoihin.

Lue myös: Ei kipuu, ei hyötyy – vai onko näin? "Lihastohtori" vastaa yleiseen luuloon: "Missään nimessä ei ole niin..."

Näin ennaltaehkäiset lihasjumeja

shutterstock_1176169804Kehon käyminen läpi putkirullalla treenin jälkeen auttaa ehkäisemään lihasten kipeytymistä. Kuvituskuva.Shutterstock

Suurin lihasjumeihin johtava virhe on jättää treenin jälkeinen venyttely väliin ja lopettaa liikunta kuin seinään.

– Venyttely heti treenin jälkeen on todella tärkeää, sillä kuntoilun aikana elimistö tuottaa maitohappoa, yhdysvaltalainen valmentaja Olivia Amato sanoo Popsugarille.

Lihasten ”meneminen maitohapoille” tuntuu poltteluna, väsymisenä ja suorituskyvyn heikkenemisenä. Maitohapot poistuvat lihaksista itsestään elimistön happo-emässäätelyjärjestelmän ansiosta, mutta aineenvaihduntaa voi edistää loppuverryttelyllä, kuten kevyellä aerobisella liikunnalla sekä venyttelyllä. Samalla verryttely ja venyttely rentouttavat lihaksia.

Treenin päätteeksi kannattaakin varata aikaa 5–10 minuutin palauttavalle tuokiolle. Venyttely kannattaa tehdä, kun lihakset ovat lämpimät.

Kyykkytreenin jälkeistä lihasten kipeytymistä ennaltaehkäisevät jalkoihin kohdistuvat venytykset. Venyttele rauhassa taka-, etu- ja sisäreidet, pakarat, sääret sekä pohkeet. Salilta löytyvä putkirulla auttaa tehokkaasti vähentämään treenin jälkeisiä kipuja.

Amato suosittelee lisäksi juomaan riittävästi vettä treenin aikana lihasjumit välttääkseen.

Lue myös: Toiveissa lihaksikas vartalo? Näin monta kertaa viikossa sinun kannattaisi treenata

Lue myös: Painojen nostelu vai aerobinen treeni – kumpi kannattaa valita? Fitness-tähden muutoskuva lopettaa arvailun

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Popsugar, Self

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta