Asuntojen hintojen lasku taittumassa

Asuntojen hintojen lasku näyttäisi olevan taittumassa, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juho Keskinen.

Kun vanhojen osakeasuntojen toisen neljänneksen hintoja verrataan alkuvuoteen, hinnoissa tapahtui kasvua, kertoo Tilastokeskus ennakkotietojen perusteella. Hinnat nousivat yhden prosentin. Suurissa kaupungeissa hinnat nousivat hieman Vantaata lukuun ottamatta.

Keskinen sanoo, että selkeämpi hintojen nousu vaatisi kuitenkin ensin muun muassa sen, että asuntojen myyntiajat ja myyntimäärät kasvaisivat.

– Oma ennusteeni on, että hinnat pysyvät loppuvuonna tasaisina tai ehkä nousevat loivasti. Vuositasolla jäädään kahden prosentin hintojen laskuun edellisvuoteen verrattuna, mutta ensi vuonna hintojen nousu on selvempää, Keskinen sanoo STT:lle.

Hinnat laskeneet pääkaupunkiseudulla enemmän

Asuntojen hinnat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla enemmän kuin muualla Suomessa. Keskisen mukaan pääkaupunkiseudulla erityisesti korkojen kehitys ja rakennustuotanto määrittelevät asuntojen hintatasoa. Aiemmin hinnat nousivat muuta Suomea reippaammin matalan sijoittajakysynnän, positiivisen väestökehityksen ja matalan korkotason vuoksi.

Keskinen kuitenkin arvioi hintojen nousun keskittyvän pitkällä aikavälillä edelleen isoimpiin kaupunkeihin.

– Helsingin, Tampereen ja Turun hinnat ovat muuta Suomea todenmukaisempia, koska muualla Suomessa on enemmän nollan euron asuntoja. Myymättömät, tyhjilleen jäävät kiinteistöt eivät näy tilastoissa.

Energiakysymykset tärkeitä

Asuntojen myyntimäärät nousivat Keskisen mukaan huhti–kesäkuussa noin viisi prosenttia. Vanhat osakeasunnot ovat uudiskohteita halutumpia, sillä uusia asuntoja varotaan enemmän niihin liittyvien riskien vuoksi. Keskinen arvioikin, että vanhojen asuntojen kauppa elpyy ennen uudiskohteiden kauppaa.

Uusien asuntojen rakentaminen on vähentynyt.

– Vapaarahoitteista uutta rakentamista on paljon vähemmän kuin pari vuotta sitten. Se tulee näkymään tarjonnassa ja nostamaan hintoja, Keskinen sanoo.

Keskisen mukaan Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkuvaiheessa nähty energiainflaatio on tehnyt kuluttajista tietoisempia energiakysymyksistä.

– Kuluttajat miettivät enemmän energiaratkaisuita ja pyrkivät taklaamaan liian voimakasta vaihtelua. Kysyntä tulee säilymään asunnoissa, joissa energiakysymykset ratkaistu, remontit tehty ja energiatehokkuus on hyvällä tasolla.

Hinnat laskivat suurissa kaupungeissa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat kesäkuussa 0,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla lasku oli hieman suurempaa, 1,7 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Vuoden takaiseen verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat kesäkuussa koko maassa 3,3 prosenttia. Toukokuussa vastaava lasku oli 2,8 prosenttia.

Hinnat laskivat kesäkuussa kaikissa suurissa kaupungeissa. Suurinta lasku oli Vantaalla, jossa vanhojen osakeasuntojen hinnat putosivat 8,5 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Helsingissä hinnat laskivat 4,4 prosenttia.

Suomen yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor painui torstaina alle 3,5 prosentin rajan. Kyseessä on ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun raja alittuu.

Lue myös:

    Uusimmat