Tuntemattomista hakkereista koostuva aktivistiryhmä Anonymous uhkaa hallituksia, jotka ovat olleet mukana pidättämässä salaisia dokumentteja paljastavan WikiLeaksin perustajaa Julian Assangea. Britannian poliisi pidätti seitsemän vuotta Ecuadorin Lontoon-lähetystössä piileskelleen Assangen viime torstaina.
– Tämä on varoitus vallanpitäjille. Vapauttakaa Julian Assange, tai saatte maksaa. On tullut aika yhdistyä. On tulla aika nousta ja taistella. Olemme Anonymous. Meitä on paljon. Emme anna anteeksi. Emme anna anteeksi. Kuulette meistä.
"Hyökkäys hallitusten toimia paljastavia vastaan"
Näin päättää tuttuun Guy Fawkes -naamariin pukeutunut henkilö lähes neliminuuttisen Anonymousin nimissä julkistetun videon. Henkilön mukaan pidätys on hyökkäys hallitusten toimia paljastavia, niin kutsuttuja pilliin viheltäjiä vastaan.
Ecuadorin presidentin Lenín Moreno päästi poliisin maan lähetystöön pidättämään Assangen, koska Morenon mukaan 47-vuotias nettiaktivisti oli rikkonut tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia olleessaan lähetystössä Ecuadorin 2013 myöntämän turvapaikan turvin. Assangen asianajaja kiistää syytökset.
Oikeuteen Lontoossa heti viety Assange tuomittiin takuumaksun maksamatta jättämisestä vuonna 2012, kun Ruotsi halusi Assangen oikeuteen vastaamaan raiskausepäilyistä. Ruotsissa oikeuslaitos pohtii, ryhdytäänkö yhtä raiskausepäilyä jälleen tutkimaan.
Yhdysvallat haluaa oikeuteen
Myös Yhdysvallat haluaa Assangen oikeuden eteen. Siellä häntä vastaan on nostettu syyte hakkeroinnista ja salaisten tietojen julkaisemisesta. Tästä rikoksesta voi saada viiden vuoden vankilatuomion. Assangea saattaa odottaa Yhdysvalloissa myös lisää syytteitä.
WikiLeaks on paljastanut muun muassa Yhdysvaltain asevoimien toimiin Irakissa ja Afganistanissa, ja satojatuhansia diplomaattisia asiakirjoja, ja Hillary Clintonin presidenttivaalikampanjaan liittyvää materiaalia.
Assangen kannattajat syyttävät Ecuadoria Assangen pettämisestä Yhdysvaltojen käskystä. Ecuadorin presidentti Moreno sanoi, että Assangea ei luovuteta maahan, missä on käytössä kuolemanrangaistus. Britanniassa yli 70 kansanedustajaa vaati, että Assange luovutetaan Ruotsiin.
Britannian ulkoministerin Jeremy Huntin mukaan Assange ”ei ole mikään sankari”.
Paljastiko Anonymous presidentin pankkitilin?
Espanjalaisen Vanguardia-lehden mukaan Anonymous olisi jo toteuttanut uhkauksiaan ainakin Ecuadorissa. Ainakin yhden kunnan nettisivuja on hakkeroitu. Maan sisäministerin María Paula Romon mukaan hallituksen nettisivuille tai keskeisiin yrityksiin ei ole tehty kyberiskua.
Vanguardian mukaan Anonymous olisi myös julkistanut pankkitilinumeron Sveitsissä, jolla on yli 14 miljoonaa dollaria, ja jonka se väittää kuuluvan presidentti Morenolle.
Ecuadorin viranomaiset ovat myös nostaneet syytteen 36-vuotiasta Ruotsin kansalaista vastaan liittyen netti-iskuihin, jotka ovat kytköksissä WikiLeaksiin.