Vastaamo-vyyhdin puolustus muistuttaa, että syyttömyysolettama kuuluu myös Julius Kivimäelle

Vastaamo-oikeudenkäynnin viimeinen päivä alkoi totuttuun tapaan myöhässä, koska vankikuljetus ei ehtinyt ajallaan perille. Tänään vuorossa on Julius Kivimäen puolustuksen loppulausunto.

MTV Uutiset seurasi paikan päällä oikeudenkäynnin alkua.

Kivimäki saapui paikalle poliisien saattelemana. Tuttuun tapaan haalaripukuiset poliisit jäivät turvaamaan istuntoa.

Kivimäen puolustusasianajaja Peter Jaari aloitti loppulausunnon toivottamalla kaikille "itsensä naiseksi tunnistaville hyvää naistenpäivää". Sitten hän alusti loppulausuntoaa muistuttamalla, että Suomessa on syyttömyysolettama ja se koskee myös Kivimäkeä.

– Jokaisella on oikeus puolustautua, se varmistaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja suojaa vääriltä tuomioilta. Me kaikki täällä oikeussalissa teemme vain työtämme, Jaari sanoi viitaten joihinkin saamiinsa viesteihin, joiden sisältöä hän ei kuitenkaan sen tarkemmin avannut.

Jaari totesi, että Julius Kivimäki tuotiin Vastaamo-asiaan liittyen julkisuuteen lokakuussa 2020.

–  Viranomaiset eivät sanoneet suoraan mutta vihjasivat, että rikos on selvitetty, syyllinen löydetty ja nyt hänet tuodaan tuomioistuimeen. Näinhän asia ei ole.

Jaari viittasi kommentillaan siihen, ettei oikeutta käydä mielipidetasolla, sosiaalisessa mediassa, poliisin tutkinnan yhteydessä tai mediassa vaan oikeussalissa. Viime kädessä syyllisyydestä tai syyttömyydestä päättää tuomioistuin.

Kivimäki kiistää

Kivimäki kiistää syyllistyneensä rikokseen. Puolustuksen mukaan syyttäjä ei ole onnistunut näyttämään, että Kivimäki on syyllinen.

– Syytteet ja näyttö ovat suureksi osin aihetodistelua, konkreettista tekoa koskeva näyttö puuttuu ja näyttö perustuu laajalti spekulaatioihin Kivimäen osallisuudesta, Jaari lateli.

– Kivimäen linkitys perustuu palvelinkokonaisuuteen ja keinotekoiseen aikajanateoriaan ja tutkintametodeista muodostettuun johtopäätökseen.

Puolustuksen mukaan näyttö voidaan arvioida Kivimäen vahingoksi vain, jos näyttö osoittaa hänet syylliseksi luotettavasti, eikä epäilyä luotettavuudesta ole. 

–Todennäköisyys ei riitä, Kivimäkeä ei voida tuomita, vaikka jokin seikka vain tuntuu todennäköiseltä.

Lue myös:

    Uusimmat