Biohajoavan pillin massavalmistus alkaa keväällä. Slushissa yhtiö kertoi myös saaneensa sijoittajaksi luksusbrändi Chanelin.
Muovipillit ovat yksi maailman meriä roskaavista kertakäyttötuotteista, joille tarvitaan kuumeisesti biohajoavia korvaajia.
Video: Näin vähennetään meriin päätyvää muovijätettä
Nyt sellainen on löytynyt. Uusiutuvia pakkausmateriaaleja kehittävä Sulapac ja metsäyhtiö Stora Enso kertovat kehittäneensä yhdessä puupohjaisen pillin, joka on valmis massatuotantoon kevään aikana. Mullistavaa Sulapacin keksinnössä on erityisesti se, että materiaalilla voi korvata muovin jo toimivissa pillitehtaissa.
Sulapac-materiaali on yhdistelmä puuhaketta ja biohajoavaa sidosainetta.
– Se on aidosti muovia korvaava materiaali, joka menee läpi nykyisistä massatuotantolaitteista. Jos halutaan korvata muovia, sitä ei voida tehdä laitteilla jotka eivät kykene suuriin volyymeihin. Sulapac-materiaaliin siirtyminen ei vaadi uusia tehtaita tai isoja investointeja pillivalmistajilta, Sulapacin toimitusjohtaja Suvi Haimi kertoo.
Yhtiöt jakavat pillien koe-erää tänään alkavassa Slush-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Demovaiheen pillejä on tuotettu jo kymmeniä tuhansia.
Luksusbrändi Chanel mukaan sijoittajaksi
Sulapac ilmoitti Slushissa myös uudesta nimekkäästä sijoittajastaan, luksusbrändi Chanelista. Keväällä Sulapac kertoi saaneensa mukaan sijoittajiksi Marimekon hallituksen puheenjohtajan Mika Ihamuotilan ja Planvestin Tomi ja Janne Kyöstilän. Chanelin sijoitus liittyy samaan rahoituskierrokseen, joka on vielä avoimena.
Alun perin yhtiön tavoitteena oli kerätä tänä vuonna suurempi rahoituskierros, mutta Haimin mukaan se on nyt siirtynyt ensi vuodelle. Sulapac on juuri saanut 1,9 miljoonaa euroa EU-rahoitusta tuotekehitykseensä. Myös vauhdikkaasti alkanut yhteistyö Stora Enson ja Fazerin kanssa on tuonut Sulapacille kasvua.
Haimin mukaan Sulapacin liikevaihto nousee tänä vuonna runsaaseen miljoonaan euroon.
Biokemistien Suvi Haimin ja Laura Kyllösen perustama yhtiö lanseerasi pakkausmateriaalinsa vuonna 2017. Sulapacin pillin kehitti teknologia- ja innovaatiojohtajana toimiva Antti Pärssinen, jolla on pitkä kokemus puukomposiittimateriaaleista muun muassa Onbone-yhtiön perustajana.
Materiaalin käyttö laajenee
Aiemmin Sulapac on jo saanut asiakkaiksi kosmetiikkayhtiöitä kuten Lumenen, Bernerin ja useita kansainvälisiä alan yhtiöitä, joiden tuotteita ei ole vielä julkistettu. Nyt biohajoavan Sulapac-materiaalin käyttö siis laajenee muihin tuotteisiin. Yhtiö kehittää myös Fazerin kanssa elintarvikepakkausta, joka on tulossa markkinoille ensi keväänä.
Sulapac osallistui viime vuonna Stora Enson kiihdyttämöohjelmaan, ja päätyi kumppaniksi siinä alkaneen yhteistyön kautta.
– Jos olisimme tehneet tätä omin voimin, olisimme saaneet tuotteen kansainvälisille markkinoille ehkä 2020. Stora Enson kanssa olemme saaneet kurottua aikaa. Samalla meidän mikromuoviton biokomposiitti on heille muuta tuotevalikoimaa täydentävä tuote, Haimi sanoo.
Stora Enso on ensimmäinen asiakas, joka on lisensoinut Sulapacin materiaalin ja teknologian, ja myy pilleissä käytettävää materiaalia myös omille asiakkailleen. Pillien valmistuksesta on käynnissä neuvottelut ensimmäisen pillien massavalmistajan kanssa.
– Stora Enso on mahdollinen kumppanimme myös raaka-aineiden valmistuksessa, Haimi kertoo.
”Aidosti meribiohajoavia pillejä ei ole ollut”
Muovipillejä käytetään pelkästään Euroopassa satoja miljoonia kappaleita päivässä. EU-parlamentti hyväksyi lokakuussa esityksen, joka kieltää joukon kertakäyttöisiä muovituotteita. Tavoitteena on vähentää meriin päätyvää muovijätettä.
Esitys kieltää kertakäyttöisten muovituotteiden kuten muovisten vanupuikkojen, aterimien, lautasten, mehupillien, sekoitustikkujen ja ilmapallotikkujen myymisen EU:ssa vuodesta 2021 alkaen. Kyse ei ole vielä lopullisesta lainsäädännöstä, vaan se vaatii vielä EU-komission, jäsenmaiden ja parlamentin neuvotteluja.
Aiemmin muovipillejä on yritetty korvata esimerkiksi paperista valmistamalla. Niiden käyttöominaisuudet ovat kuitenkin paljon heikompia, eikä niitä voi valmistaa samoilla laitteilla kuin muovipillejä. Pillejä valmistetaan myös biohajoavasta PLA-muovista, mutta niiden hajoaminen kestää esimerkiksi meressä jopa kymmenen vuotta. Koivun lehdillä kestää meressä hajoamisessa kaksi vuotta, Sulapacin pillin pitäisi hajota huomattavasti nopeammin.
– Aidosti meribiohajoavia pillejä ei ole ollut. Se on erottava tekijä, että pillistä ei ole merten ekosysteemille haittaa, Haimi sanoo.
Sulapac on hakemassa tuotteelleen sertifiointia meressä hajoamisesta. Siihen liittyvä testaus on käynnissä, ja tuloksia yhtiö saa ensi vuonna.
Sulapacin pillin voi myös hävittää kompostissa.