Ukraina väittää aloittaneensa uuden vastahyökkäyksen: "Odottakaa hyviä uutisia"

Ukrainan väitetyn vastahyökkäyksen koko ei ole tiedossa.

Ukrainan armeijan 3. rynnäkköprikaati väittää aloittaneensa uuden vastahyökkäyksen Koillis-Ukrainan Harkovan alueella. Asiasta uutisoivat muun muassa ukrainalaismediat Kyiv Independent ja Kyiv Post.

Prikaatin mukaan se on edennyt kahden kilometrin syvyyteen. Tiedossa ei ole, osallistuuko väitettyyn vastahyökkäykseen muita yksiköitä.

Vastahyökkäyksen tavoite on prikaatin mukaan heikentää Venäjän 20. armeijan hyökkäyskykyä. Ukrainalaisprikaati väittää onnistuneensa tehtävässään.

Tiedossa ei ole, koska hyökkäys alkoi tai mikä on sen suuruusluokka. Hämärän peitossa on myös se, onko ukrainalaisjoukkojen tarkoitus jatkaa vastahyökkäystä.

Prikaatin mukaan Venäjä menetti noin 300 sotilasta neljässä päivässä ja "merkittävän" määrän kalustoa ja aseistusta.

Ukrainalaisväitteitä ei ole vahvistettu, eikä Venäjä tiettävästi ole kommentoinut vastahyökkäystä.

Ukraina julkaisi videon hyökkäyksestä

Ukrainan armeijan 3. rynnäkköprikaati julkaisi ennen lausuntoa videon, jossa se väitti "hyökkäyksen olevan täydessä vauhdissa".

Video on väitetysti kuvattu Harkovan alueella. Kyse on prikaatin mukaan ensimmäisestä videosta uudesta hyökkäyksestä, josta luvataan "hyviä uutisia".

Noin minuutin pituisella videolla näkyy muun muassa taistelupansarivaunujen ja kranaatinheittimien tulitusta sekä panssariajoneuvoista poistuvaa jalkaväkeä.

Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Kyiv Independentin mukaan 3. rynnäkköprikaati on taistellut Borovan kylän liepeillä Harkovan alueella.

Ukraina etenee Kurskissa

Pitkin kesää arvioitiin, ettei Ukrainalla ole voimavaroja merkittäviin vastahyökkäyksiin Venäjän edettyä käytännössä koko alkuvuoden hitaasti Itä-Ukrainassa. Ukrainan elokuun yllätyshyökkäys Venäjän Kurskin alueelle osoitti nämä arviot ainakin osittain vääriksi. 

Iskemällä heikosti puolustetulle raja-alueelle Ukraina pystyi etenemään nopeasti. Tällä hetkellä taisteluita käydään yli kolmenkymmenen kilometrin syvyydessä Venäjän puolella.

Ukrainan maajoukkojen hyökkäys Venäjälle oli kaikkien suunnitelmien ja ennusteiden vastainen tapahtuma, jota Vladimir Putinin on vaikea selittää, arvioi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille viime viikolla.

Lisää Kangaspuron ajatuksia Kurskin hyökkäyksestä voi lukea alla olevasta linkistä.

Venäjän eteneminen idässä jatkuu

Ukrainan Kurskin hyökkäys ei ole onnistunut estämään Venäjän etenemistä Itä-Ukrainassa. Päinvastoin, venäläisjoukot ovat ukrainalaisviranomaisen mukaan edenneet "nopeammin kuin odotettua", CNN uutisoi.

Ukraina onkin kiireellisesti evakuoinut Pokrovskin kaupunkia, joka vaikuttaa olevan venäläisjoukkojen tämänhetkinen tavoite Itä-Ukrainassa. 

Keskiviikkona Ukrainan armeija kuvasi Pokrovskin rintaman olevan tällä hetkellä sodan "kuumin".

Sota-asiantuntijat ovat laajalti arvioineet, että Ukrainan Kurskin hyökkäyksen keskeisimpiä tavoitteita on pakottaa Venäjä siirtämään joukkojaan Itä-Ukrainasta omille alueilleen. Tämä voisi osaltaan helpottaa ukrainalaisjoukkojen tilannetta Itä-Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat