Venäläissotilaat uusista pohjoiskorealaiskollegoistaan: "Mitä v****a näiden kanssa tehdään?"

Venäläissotilaat eivät suhtaudu Pohjois-Koreasta apuun saamiinsa sotilaisiin aukottoman positiivisesti, käy ilmi kaapatuista radiokeskusteluista.

Ainakin jotkut venäläissotilaat ovat huolissaan siitä, miten Pohjois-Koreasta Venäjälle tulleet pohjoiskorealaiset sotilaat varustetaan ja miten heitä komennetaan.

Venäläisten sotilaiden väliset keskustelut on siepattu Ukrainan mukaan Venäjän salatulta radiokanavalta. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN. Keskustelujen aitoutta ei ole vahvistettu.

Eräs venäläissotilas kommentoi keskustelussa toista sotilasta, jonka tehtävänä on vastaanottaa Pohjois-Korean sotilaat. 

– Ja se vain seisoo siinä silmät levällään, että mitä hittoa. Hän tuli tänne ja sanoi, että mitä vittua näiden kanssa tehdään, sotilas sanoo.

Toinen venäläissotilas taas viittaa pohjoiskorealaisiin nimityksellä "ne hemmetin kiinalaiset".

Radiokeskusteluista selviää, että 30 pohjoiskorealaista sotilasta kohti on varattu kolme upseeria ja yksi tulkki, Ukraina väittää. Venäläiset sotilaat eivät ole innoissaan järjestelystä.

– Ainoa asia, mitä en ymmärrä, on se, että 30 miestä kohti pitäisi olla kolme korkea-arvoisempaa upseeria. Mistä me niitä saadaan? Täytyy repiä jostain, venäläissotilas toteaa.

Pohjoiskorealaisia Kurskissa?

Ukrainan mukaan pohjoiskorealaisia sotilaita aiotaan käyttää Venäjän Kurskin alueella. Venäjä on syyskuun alusta lähtien tehnyt vastahyökkäyksiä Kurskin alueella, jonne Ukraina yllättäen hyökkäsi elokuun alussa valloittaen nopeasti huomattavia alueita.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija on tietoinen Pohjois-Korean joukkojen sijainnista. Zelenskyin mukaan pohjoiskorealaisten joukkojen osallistumista taisteluihin ei voi sivuuttaa, vaan se vaatii konkreettisia toimenpiteitä länneltä.

Tiedossa ei ole, että pohjoiskorealaiset sotilaat olisivat vielä osallistuneet varsinaisiin taistelutoimiin.

Kreml kiisti jonkin aikaa pohjoiskorealaisten joukkojen läsnäolon Venäjällä, mutta BRICS-maiden huippukokouksessa Kazanissa presidentti Vladimir Putin ei suoraan kiistänyt Kim Jong-unin johtaman valtion sotilaiden läsnäoloa maassaan.

"Heitä on miljoonia"

Pohjois-Korean joukkojen siirtämisestä Venäjälle on varsin runsaasti todisteita, joskin monet niistä ovat tulleet julkisuuteen Ukrainan kautta.

Ukrainan strategisen viestinnän keskus on julkaissut jutun alussa olevan videon, jossa väitetään näkyvän, miten pohjoiskorealaisille sotilaille jaetaan varusteita Venäjällä. Pohjoiskorealaisten joukkojen uskotaan saavan lisäkoulutusta Venäjällä ennen kuin ne lähetetään Ukrainaan, yhdysvaltalaismedia CNN kirjoitti. 

Toisella, lähellä Kiinan rajaa kuvatulla videolla venäjää puhuva henkilö sanoo, ettei saapuvia henkilöitä saa kuvata ja lisää: "Heitä on lisää, heitä on miljoonia täällä. Nämä ovat uudet vahvistukset. Tämä on vasta alkua. Heitä on lisää".

Etelä-Korean tiedustelupalvelu puolestaan on julkaissut satelliittikuvia, joissa väitetysti näkyy, miten Venäjän tukikohtiin saapuu pohjoiskorealaisia sotilaita.

Pohjois-Korean päätös lähettää sotilaita Venäjälle on looginen jatke valtioiden väliselle sotilasyhteistyölle, arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro MTV Uutisille maanantaina.

– Tiedetään, että Pohjois-Korea on aiemmin lähettänyt Siperiaan työläisiä metsänhakkuuhommiin. Ilmeisesti valtion lähettämiä ja rahatkin menneet valtiolle, Kangaspuro sanoi puhelimitse.

– En epäile, etteikö Pohjois-Korea olisi valmis käymään samanlaista kauppaa sotilaillaan, Kangaspuro jatkoi.

"Käytännössä liittyisi hyökkäykseen"

Jos Pohjois-Korea virallisesti lähettäisi sotilaita Ukrainaan, olisi se "iso muutos".

– Pohjois-Korea käytännössä liittyisi mukaan Venäjän hyökkäykseen, Kangaspuro totesi.

Euroopan unioni on viestittänyt olevansa huolissaan Pohjois-Korean ja Venäjän lisääntyvästä sotilasyhteistyöstä. Se kertoo Venäjän olevan epätoivoinen, EU:n tiedottaja sanoi.

Jos Pohjois-Korea lähettää sotilaita Ukrainaan, on se "merkittävä eskalaatio", sanoi puolustusliitto Naton pääsihteeri Mark Rutte maanantaina.

Jo ennen Rutten kommenttia Kangaspuro totesi, että Pohjois-Korean virallisesti Ukrainaan lähettämät joukot tarkoittaisivat "sodan kansainvälistymistä ja laajentumista".

– Täytyy kuitenkin muistaa, että sota on jo melkoisen kansainvälinen. Koko länsi osallistuu siihen kaikilla muilla keinoilla paitsi sotilaita lähettämällä, Kangaspuro sanoo.

Sotilaiden lähettäminen Ukrainaan olisi selkeä sodan eskalaatio. Tuohon sodan kiihdyttämiseen olisi myös sisäänrakennettu vielä suurempi sodan laajentumisen riski.

Vaikka ensin lähetettäisiin hyvin rajallinen määrä sotilaita taistelemaan Venäjän puolelle, olisi pian helposti edessä hetki, jolloin pitää lähettää täydennyksiä, kenties myös vahvistuksia, Kangaspuro muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat