Suomalainen Skipperi-yritys räjäytti yhteiskäyttöveneilyn suosion Suomessa ja Pohjoismaissa.
Skipperin palvelut jakautuvat kahteen: Skipperin venevuokraverkkopalvelu sekä Skipperi Fleet -palveluun.
Skipperin venevuokrausverkkopalvelussa a yritys tarjoaa yksityisille veneen omistajille alustan vuokrata veneitä eteenpäin lyhyeksi aikaa. Tällä hetkellä venevuokraussovellus on käytössä Suomessa ja Ruotsissa.
Puolestaan Skipperi Fleet -palvelu on jäsenyyteen pohjautuva palvelu, jossa jäsenet voivat käyttää Skipper Fleet -veneitä.
Skipperi Fleet -palvelu kattaa Suomessa lukuisia kaupunkeja 160 yhteiskäyttöveneen turvin. Yhteensä veneitä on Pohjoismaissa noin 340 kappaletta.
– Tämä on uudenlainen tapa veneillä. Maksetaan kuukausimaksu jäsenyydestä ja sitten saa veneitä käyttää ympäri Suomen niin paljon kuin huvittaa kesän aikana, Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij kertoo Fleet-palvelusta.
Skipperi Fleet -palvelu on laajentunut myös Pohjoismaiden ulkopuolelle. Yritys avasi tänä keväänä palvelun pilotoinnin Uudessa-Seelannissa 20 veneen turvin.
Alussa jännitti
Fleet alkoi muodostua vuonna 2019. Vielä tuolloin startup-yrittäjiä jännitti, mihin he saisivat mahtumaan 15 venettä Helsingissä. Venepaikat järjestyivät kuitenkin helposti ja nyt puhutaan sadoista veneistä.
– Nyt meillä on tänä vuonna parin kesän jälkeen aloituksesta 340 venettä yhteensä Pohjoismaissa. Kovaa vauhtia veneet ovat lisääntyneet ja kysyntä on sen verran suurta, että aiomme jatkaa kasvun tiellä, Raij sanoo.
Skipperi ei suostu kertomaan, paljonko yrityksillä on kuukausimaksullisia Fleet-asiakkaita. Yhteensä tehtyjen venematkojen summan toimitusjohtaja paljastaa kuitenkin MTV:lle: tänä vuonna kauden ollessa puolessa välissä retkiä on tehty Suomessa lähes 30 000 kappaletta.
Kauden kesto on kuusi kuukautta, eikä sitä voi irtisanoa kesken kaiken.
Kokemattomia kuskeja myös liikkeellä – tällainen on tyypillinen vahinko
Skipperi Fleet -palvelu ei pidä sisällään pelkästään kokeneita konkariveneilijöitä, vaan mukaan otetaan myös aloittelijoita.
Aloittelijoiden tulee suorittaa Skipperin tarjoama koulutus sekä niin sanottu inssi. Suurilta vahingoilta ollaan vältytty, vaikka mukana on myös uusia veneilijöitä, Raij sanoo.
– Suhteessa veneilymäärään – pitäisi koputtaa puuta – niin aika vähän on tapahtunut [onnettomuuksia]. Meillä on kyllä propellipartio, joka käy vaihtamassa potkureita, Raij kertoo.
– Tyypillinen vahinkoesimerkki on, että rantaudutaan luonnonsatamaan ja pidetään potkuri alhaalla ja se pääsee kolahtamaan kiveen, mutta isoja vahinkoja ei ole tapahtunut.
Yllä olevalla videolla Skipperin toimitusjohtaja Kristian Raij kertoo tarkemmin Skipperi Fleet -yhteisvenepalvelusta. Hyppää siis merimatkalle MTV Uutisten kanssa!
Veneiden vuokrausta verkossa
Skipperi Fleet -palvelun lisäksi kasvavana liiketoimintana yrityksellä on venevuokrauspalvelu.
Yksityiset veneenomistajat voivat vuokrata omistamaansa venettä eteenpäin esimerkiksi pariksi päiväksi tai viikoksi. Vuokraus tapahtuu verkossa Skipperin sivuilla.
Skipperi ottaa palvelusta komission.
– Tämä Skipperin vuokrausalvelu on niin kuin veneiden vuokrauksen Airbnb, havainnollistaa Raij.
Toimintaperiaate on tosiaankin hieman samankaltainen kuin Airbnb:ssä: asiakas tiedustelee veneen saatavuutta, esittelee oman veneilykokemuksensa ja vasta sen jälkeen veneen omistaja tekee päätöksen, vuokraako hän venettä eteenpäin.
Lue myös: Katso vinkit aloittelevalle moottoriveneilijälle – Suomen vesistöissä erityinen vaaranpaikka!
Palvelussa on vuokrattavana yhteensä 1500 venettä Suomessa ja Ruotsissa. Veneiden vuokraajat saavat keskimäärin noin 1300 euroa vuokraamalla veneen viikoksi.
– Veneiden hankkiminen ja ylläpitäminen on kallista, joten monet ovat huomanneet vuokrauksen tuovan helpotusta näihin kuluihin.
Skipperi on startup-yritys, joten kasvu kiinnostaa aina. Yhtiöllä onkin tarkoitus laajentaa tulevina vuosina molempia palveluitaan yhä voimakkaammin ulkomaille. Myös Suomessa on tarkoitus laajentua.
– Fleet-palvelun osalta on tarkoitus avata uusia kaupunkeja ensi kesänä, Raij sanoo.