Hallitus ehdotti eilen useita keinoja, joilla se aikoo parantaa Suomen kilpailukykyä. Yksi eniten keskustelua herättäneistä ehdotuksista on se, että ensimmäisestä sairauslomapäivästä kaavaillaan palkatonta. Seuraavista 2–9 sairauslomapäivästä maksettaisiin 80 prosenttia palkasta.
– Sairauslomapäivien päätöksessä ikävintä on se, että se tavallaan virallisti sellaisen ihmisnäkemyksen, että ihmiset saikuttavat turhaan. Mielestäni se ei ole totta, ja tällainen päätös saattaa lyödä kohtalaista lommoa siihen, miten ihmiset näkevät muut ihmiset, Petri Rajaniemi sanoo.
Moni kokee, että suomalaiset menevät jo muutenkin liian usein sairaana töihin, ja ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus voisi entisestään kiihdyttää ilmiötä.
– Olen itse opettaja, ja koen, että opettajan ammatissa kynnys jäädä sairauslomalle on todella korkea. Tämä voi entisestään vähentää sitä halukkuutta jäädä kotiin lepäämään, vaikka oikeasti on kipeä, Martta Kaatra sanoo.
– Ainakin omalla alalla pitäisi pikemminkin kannustaa ihmisiä jäämään kipeänä kotiin, koska kipeänä töissä notkumisesta on tietenkin työyhteisölle haittaa, ja opettajana tartuttaa sitten myös lapsiin sitä tautia, Kaatra jatkaa.
Hakaniemen torilla kauppiaana toimiva Matti Rissanen näkee muutoksessa myös hyviä puolia.
– Näin yrittäjästä se kuulostaa asialliselta, mutta työläisen kannalta se ei varmaan ole hyvä. Jos ensimmäinen päivä menisi vähän niin kuin omaan piikkiin, silloin jos ei ole aivan kuolemansairas varmaan yrittäisi päästä työmaalle.
– Kuinka paljon tässä torikauppiaan ammatissa ehtii sitten sairastaa?
– Yrittäjänä ei ehdi sairastaa ollenkaan, ennen kuin pää on paketissa, Rissanen sanoo.