Video todistaa Hizbollah-johtajan tappaneen iskun voiman: Asuinalueelle jäi vain ammottava kraatteri

Video todistaa, kuinka valtavalla voimalla Israel iski Hizbollahin salaiseen bunkkeriin.

Hizbollahin ylin johtaja Hassan Nasrallah ja muut korkea-arvoiset Hizbollahin komentajat tapasivat perjantai-iltana yli 18 metriä maan alla sijaitsevassa bunkkerissa. Asiasta uutisoi muun muassa ruotsalaismedia Expressen. 

Israel oli saanut Wall Street Journalin (WSJ) mukaan tietää Nasrallahin ja Hizbollahin kokouksesta vain muutamaa tuntia aiemmin. Israel päätti iskeä, ja iskikin niin järeästi, ettei paikasta jäänyt jäljelle muuta kuin valtava monttu. 

Bunkkeri sijaitsi tiheään asutussa Dahiyehin esikaupungissa Beirutin eteläosassa. 

Näin Israel pääsi Nasrallahin jäljille

Israel sai Wall Street Journalin (WSJ) mukaan tietoja Hizbollahin johtajan Hassan Nasrallahin olinpaikasta vain tunteja ennen iskua. 

WSJ kertoo artikkelissaan myös iskupäätökseen johtaneista hetkistä. Päätöksen iskusta Beirutin tiheään asutulle alueelle teki Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Israel oli edellispäivinä alkanut käydä tiiviimmin läpi mahdollisuuksia yrittää tappaa Nasrallah. Israelilaiskomentajien joukossa oli kasvavaa turhautumista siihen, että Iran esti vastaamasta voimakkaammin Israelin hyökkäyksiin.

Israelin pääministeri Netanjahu antoi lopulta vihreää valoa hyökkäykselle puhelimitse New Yorkista, missä hän puhui YK:n yleiskokoukselle.

– Meillä oli reaaliaikaista tiedustelutietoa siitä, että Nasrallah tapasi useampia korkea-arvoisia terroristeja, Israelin armeijan tiedottaja Nadav Shoshani sanoi lauantaina.

Israelilaisvirkamiehen mukaan hyökkäys bunkkeriin toteutettiin sarjalla ajoitettuja, ketjutettuja iskuja, jotka tunkeutuivat maanalaiseen bunkkeriin, WSJ kirjoittaa.

Pitkäaikainen Hizbollah-johtaja

Iranin rahoittama Hizbollah on yksi maailman raskaimmin aseistetuista ei-valtiollisista sotilasjoukoista. Alueen hallitsevin shiialaisvalta Iran perusti Hizbollahin 1980-luvun alussa vastustamaan Israelia.

Israelin joukot olivat tuolloin miehittäneet Etelä-Libanonin maan sisällissodan aikana. Hizbollah on osallistunut kansallisiin vaaleihin vuodesta 1992 lähtien ja siitä on tullut merkittävä poliittinen toimija.

Hizbollahin aseellinen siipi on tehnyt tappavia iskuja Israelin ja Yhdysvaltojen joukkoja vastaan Libanonissa. Kun israelilaiset joukot vetäytyivät Libanonista vuonna 2000, Hizbollah otti kunnian siitä, että ne työnnettiin pois.

Hizbollah koostuu ainakin kolmesta osasta. Heillä on sotilaallinen siipi, poliittinen siipi ja lisäksi heillä on parlamentin jäseniä, jotka ovat osa Libanonin poliittista yhteiskuntaa ja hyväntekeväisyyssiipi, joka ylläpitää kouluja ja sairaaloita.

Sheikki ja shiialaispappi Hassan Nasrallah johti Hizbollahia vuodesta 1992. Hänellä oli keskeinen rooli sen muutoksessa poliittiseksi ja sotilaalliseksi voimaksi. Al Jazeeran mukaan Nasrallahia pidettiin epäilemättä Libanonin vaikutusvaltaisimpana miehenä, vaikka hänellä ei ollut julkista virkaa.

Erityisesti Libanonin shiialaisen äänestäjäkuntansa keskuudessa häntä pidettiin uskonnollisena johtajana ja isähahmona, joka oli parantanut heidän asemaansa Libanonissa.

Nasrallah ei ollut esiintynyt julkisesti vuosiin, koska hän tiettävästi pelkäsi joutuvansa Israelin salamurhaamaksi. Hän piti kuitenkin televisiopuheita joka viikko.

Korvaamaton menetys Hizbollahille

AFP kuvaili Nasrallahia ainoaksi mieheksi Libanonissa, jolla oli auktoriteettia käynnistää sotia tai solmia rauhaa.

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei on tuominnut Israelin iskut Libanoniin lyhytnäköisinä. Iran on Hizbollahin merkittävin tukija, joka on toimittanut järjestölle aseellista, rahallista ja diplomaattista tukea sekä kouluttanut sen taistelijoita.

Myös Irakin pääministeri Mohammed Shia al-Sudani tuomitsee Israelin iskut ja kutsuu Nasrallahin surmaamista rikokseksi. Al-Sudanin mukaan Israel ylitti "häpeällisellä hyökkäyksellä" kaikki mahdolliset rajat.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Israelin toteuttavan kansanmurhaa Libanonissa.

– Libanon ja libanonilaiset ovat viimeisin kohde, jossa Israel on lokakuun 7. päivän jälkeen toteuttanut kansanmurha-, miehitys- ja hyökkäyspolitiikkaansa, sanoi Erdogan viestipalvelu X:ssä.

Myös Venäjä on tuominnut Israelin iskun ja vaatii maata lopettamaan sotatoimensa alueella.

Lähi-idässä erittäin vaikutusvaltaisen Nasrallahin surmaamista pidetään merkittävänä käänteenä ja korvaamattomana menetyksenä Hizbollahille. Häntä oli varjeltu tarkoin vuosien ajan.

Harvinaisessa televisioidussa puheessaan tässä kuussa Nasrallah vannoi Hizbollahin jatkavan taisteluaan Israelia vastaan, kunnes sota Gazan kaistalla päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat