Pääministeri Orpo Tavion Ukraina-päätöksestä: "Yksittäisellä ministerillä on omaa päätäntävaltaa"

Suomi ei MTV:n tietojen mukaan lähtenyt Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan, koska yhtenä osa-alueena oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen. Päätöksen teki ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.). 

Päätös on aiheuttanut kohun. Pääministeri Petteri Orpo tapasi tänään politiikantoimittajia Kesärannassa. Orpolta kysyttiin selitystä Tavion tekemään päätökseen. MTV Uutiset Live näyttää tapaamisen suorana kello 11. 

Pääministeri Orpo sanoo, ettei ollut mukana tekemässä päätöstä, jonka myötä Suomi ei liittynyt Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan. Hän sanoo tienneensä keskusteluista, mutta ei käynyt niitä itse.

– En ole tehnyt päätöksiä. Tämä yksittäinen päätös on ministeri Tavion päätös, joka on hänen toimivallassaan, Orpo sanoo.

Orpon mukaan Tavion päätös ei muuta Suomen hallituksen isoa linjaa.

– Tasa-arvo ja seksuaalivähemmistöjen asema ovat hallituksen politiikassa ja ulkopolitiikassa oleellisesti mukana ja tämä ministeri Tavion yksittäinen päätös ei muuta hallituksen politiikan linjaa. 

– Minusta olisi ollut täysin hallituksen linjan mukaista osallistua tähän, Orpo sanoi.

Orpo totesi, että jokaisen ministerin on noudatettava hallituksen linjaa.

– Yksittäisellä ministerillä on omaa päätäntävaltaa. Jokaista ei voi olla myöskään määräämässä, hän kuitenkin sanoi.

Ei kommentoinut seurauksia

MTV Uutiset kysyi kolmesti pääministeri Orpolta, tuleeko ministeri Taviolle seurauksia päätöksestä. Orpo kiersi kysymyksen ja toisti, että Tavio teki päätöksen toimivaltansa puitteissa.

Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inklusiivisuusliittouma (Alliance for Gender-Responsive and Inclusive Recovery in Ukraine) perustettiin 12. kesäkuuta Berliinissä Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa. 

Liittouman takana ovat erityisesti Ukrainan ja Saksan hallitukset. Keskeisessä roolissa on myös YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Ukrainan-osasto. 

Jäsenet ovat sitoutuneet ennen kaikkea naisten ja miesten välisen tasa-arvon ja naisnäkökulman huomiointiin Ukrainan jälleenrakentamisessa. 

Virkamiehet yllättyivät päätöksestä

Suomen ulkoministeriössä ehdittiin valmistella liittoumaan liittymistä virkatyönä konferenssia edeltäneen kevään aikana. Asiasta kerrotaan MTV Uutisille useista virkamieslähteistä.

Ainakin osa virkakunnasta piti liki itsestäänselvyytenä, että Suomi olisi mukana liittoumassa, onhan naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen ollut Suomen ulkopolitiikan tärkeä pitkän linjan tavoite.

Hanke tyssäsi sen jälkeen, kun asia vietiin vastuuministeri Ville Tavion esikunnan tietoon.

Keskustelussa Tavion esikunta tarttui liittouman nimessä mainittuun sanaan inclusive, inklusiivisuus, sekä aivan erityisesti siihen, että liittouman perustamisasiakirjassa mainittiin "LGBTIQ+-ihmiset" eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Katso pääministerin haastattelu suorana jutun alussa olevalta videolta kello 11 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat