Ulkoasiainvaliokunnalla "poikkeuksellisen vilkas" puinti Tavion tempusta

Kimmo Kiljusesta Suomen olisi tärkeää kuulua Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inklusiivisuusliittoumaan.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) kertoo MTV Uutisille, että valiokunta kävi "poikkeuksellisen vilkkaan" keskustelun ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöksestä jättää Suomi ulos Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inklusiivisuusliittoumasta. 

– Keskeisin sisältö siinä oli, että valiokunta yhtyy Suomen linjaan. 

Suomen linjalla Kiljunen tarkoittaa sitä, mitä ulko- ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon on kirjattu eli, että Suomi "jatkaa pitkän aikavälin ihmisoikeuspoliittista linjaansa muun muassa naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden, alkuperäiskansojen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen sekä muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden oikeuksien edistämiseksi ja puolustamiseksi."

– Tämä oli melko selvä yhteisymmärrys, Kiljunen kertoo valiokunnan keskustelusta. 

Kiljunen ei kerro tarkemmin, mitä "vilkkaalla" keskustelulla tarkoittaa, mutta eduskunnassa paikalla ollut MTV Uutisten politiikan toimittajan Vesa Kallionpään mukaan valiokunnan kokous päättyi reippaasti myöhässä. Syynä oli ministeri Tavion kuuleminen.

Kiljunen ei kommentoi sitä, mitä Tavio kuulemisessaan kertoi, mutta antoi omat näkemyksensä ministerin kommentteihin. 

– Tämä on iso kysymys. Suomi noudattaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekonsa mukaisesti, ja me annamme sille tukemme. Tässä ollaan arvoista kiinni, ja ihan keskeisessä arvossa, joka koskee sukupuolisten välistä tasa-arvoa sekä naisten, tyttöjen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja tasavertaista asemaa yhteiskunnassa. Nämä ovat kiveen hakattuja arvoja meille, myös Euroopan neuvoston sekä Euroopan unionin jäsenenä.

SDP:n kansanedustajana Kiljunen on huolissaan, että "arvopohjaista realismia noudattavassa Suomessa keskeisin arvomme sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista asetetaan ministeri Tavion päätöksellä kyseenalaiseksi".

Suomen puuttuminen liittoumasta herättää huomiota

Kiljusesta henkilökohtaisesti tärkeää olisi, että Suomi kuuluisi Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inklusiivisuusliittoumaan. 

Liittoumaan ovat liittyneet Ruotsi, Tanska, Norja, Viro, Saksa, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Juuri ne maat, jotka kuuluvat keskeiseen viiteryhmään Suomen ulkopolitiikassa, Kiljunen kertoo tiedotteessa.

– Kansainvälisessä yhteisössä herää aivan varmasti kysymys, miksi Suomi puuttuu tästä joukosta, kun kyse on sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Nyt se kiinnittää enemmän huomiota, että me emme ole siellä, Kiljunen toteaa.

Kiljunen esittää tiukan kysymyksen pääministeri Orpolle. 

– Kuinka on mahdollista harjoittaa hallitusyhteistyötä sellaisen puolueen kanssa, joka käytännön politiikassa toimii suoraan vastoin niitä arvoja ja periaatteita, joihin Suomi on kansainvälisesti sitoutunut?

Katso myös Pöllöraadin analyysi Tavion Ukraina-päätöksestä.

Lue myös:

    Uusimmat