Vesittyykö Suomen yhdenvertaisuustyö? Jättäytyminen Ukrainan tasa-arvoliittoumasta yllätti YK-liiton

Suomen YK-liitossa mietitään, vesittyykö maamme pitkään tekemä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö hallituksen poukkoilussa. Liitossa pelätään, että tämäntyyppisiä irtiottoja nähdään vielä lisää.

Suomen YK-liitossa ollaan yllättyneitä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) linjauksesta jättää Suomi pois Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvästä tasa-arvoliittoumasta. MTV Uutisten tietojen mukaan ongelmana Taviolle oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen.

– Kyllä se aika yllättävältä kuulostaa, täytyy sanoa. Suomella on pitkä linja naisten oikeuksien, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjänä. Olemme myös sitoutuneet kaikkiin keskeisiin YK:n ihmisoikeusasiakirjoihin ja niitä on aktiivisesti pyritty meidän toiminnassamme edistämään, harmittelee Suomen YK-liiton ihmisoikeusasiantuntija Rosa Puhakainen.

Liittoumaan ovat liittyneet Ruotsi, Tanska, Norja, Viro, Saksa, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

YK-liitto: Onko tällaisia päätöksiä tulossa enemmänkin?

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, ettei ollut mukana tekemässä päätöstä, jonka myötä Suomi ei liittynyt Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvään tasa-arvoliittoumaan. Orpon mukaan päätös oli ministeri Tavion toimivallassa ja tämän tekemä. YK-liitossa ihmetellään Tavion irtiottoa. 

– Tällainen yllättävä yksittäinen irtitulo on kyseenalainen. Se herättää kysymyksiä, vaikka pääministeri on tänään sanonutkin, että hallituksen virallinen ulkopoliittinen linja ei muutu. On syytä keskustella, miksi tällainen päätös tehtiin ja onko tällaisia päätöksiä ehkä tulossa enemmänkin, sanoo Puhakainen.

Ihmisoikeudet ovat nyt kansainvälisesti keskustelussa, koska Genevessä on meneillään YK:n ihmisoikeusneuvoston kokous. Suomi on neuvoston jäsen ja varapuheenjohtaja.

– Miten tilanne sitten näyttäytyy kokonaisuudessa, että kuinka Suomi haluaa maailmalla viedä eteenpäin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksiä, miettii ihmisoikeusasiantuntija Rosa Puhakainen MTV Uutisille.

SDP esittää epäluottamuslauseen jättämistä ministeri Taviolle. Asiasta kertoi MTV Uutisille puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen

Katso ylhäältä videolta, kuinka YK-liitto otti vastaan tiedon ministeri Tavion linjauksesta!

Lue myös:

    Uusimmat