Stubb kommentoi ensi kertaa Tavion Ukraina-päätöstä: "En ollut tietoinen"

Presidentti Stubb kommentoi ministeri Tavion Ukraina-päätöstä MTV Uutisille New Yorkissa.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ei ollut tietoinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) päätöksestä jättää Suomi pois Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumasta. 

Stubb aikoo nostaa asian esille seuraavassa kokouksessa ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kanssa. 

MTV Uutiset kertoi perjantaina, että Tavio esti Suomen liittymisen Ukrainan tasa-arvoa auttavaan liittoumaan, koska liittouman on tarkoitus edistää naisten lisäksi myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

New Yorkissa alkanut YK:n yleiskokous pohjautuu YK:n perusajatuksille eli rauhan, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiselle. Tavion päätös jättää Suomi pois Ukrainan tasa-arvoa auttavasta liittoumasta ei sovi kuvaan.

Näin Stubb vastasi

MTV Uutiset kysyi Stubbilta YK:n päätalolla, että mitä mieltä presidentti on päätöksestä ja minkälaisen kuvan se antaa Suomen ulkopolitiikasta.

– Ensimmäinen huomio on se, etten ollut tietoinen tästä päätöksestä eli informaatio tasavallan presidenttiin ja tasavallan presidentin kansliaan ei tässä yksittäisessä kysymyksessä kulkenut.

– Toinen, me tulemme jatkamaan Ukrainan tukea myös seksuaali- ja sukupuolikysymyksissä, tasa-arvokysymyksissä aivan kuten ennenkin. Tästä tulemme käymään keskustelua huomenna presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa. Me tulemme huomioimaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt osana meidän ulkopolitiikkaamme, osana meidän arvojamme.

– Kolmantena huomiona olen sopinut pääministerin (Petteri Orpon) kanssa, että seuraavassa TP-UTVASSA tulemme keskustelemaan laajemmin Suomen tuesta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille osana Suomen ulkopolitiikkaa, Stubb vastaa.

TP-UTVA on tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan välinen kokous, jonka jäseniä ovat muun muassa Orpo ja Tavio.

Lue myös:

    Uusimmat