Virkistyspäiviltä tuttua lajia voi myös harrastaa – kalorit palavat hauskalla tavalla: "Tässä unohtaa helposti, että liikkuu"

Tiesitkö, että tätä virkistyspäiviltä tuttua aktiviteettia voi harrastaa jopa MM-tasolla –"Tämä laji ei katso sukupuolta, ikää eikä kokoa" 1:44
Tältä laser tag -treeneissä näyttää.

Laser tag sopii harrastuksena kaikenikäisille tarjoten fyysisyyden lisäksi virikettä myös aivoille.

Laser tag tai Megazone on monelle tuttu lapsuuden synttäreiltä, firman virkistyspäiviltä tai kaveriporukan polttarijuhlista. Laser tag on todennäköisesti tuntunut nimenomaan "hauskalta ohjelmanumerolta", mutta sitä voi pelata myös tavoitteellisemmin.

Jyväskyläläinen Jutta Vainio, 38, löysi lajin pariin puolivahingossa.

– Menimme lasten kanssa kokeilemaan lajia avoimelle vuorolle yhtenä äitienpäivänä. Jotenkin itselleni iski mieleen, että voikohan tätä oikeasti harrastaa, Vainio muistelee.

Pähkäilystä ei mennyt kauaakaan ennen kuin Jutta törmäsi mainokseen alkeiskurssista.

– Sille tielle sitten jäin, viitisen vuotta laser tagia harrastanut Vainio kertoo.

Peli tarjoaa fyysisyyden lisäksi virikettä aivoille

Jos oma mielikuva laser tagista on juuri syntymäpäiviltä tai firman virkistyspäiviltä, onko se osuva kuvaus vai eroaako harrastustoiminta siitä jotenkin merkittävästi?

– Se kuva on ihan täsmälleen oikea, paitsi että laser tagia voi harrastaa myös tavoitteellisesti kisoja varten.

Vainio treenaa laser tagia kahdesti viikossa puolentoista tunnin ajan. Treeneissä itse pelaamisen lisäksi käydään läpi erilaisia taktiikoita.

–  Paljonkin mietitään, mitä olisi voinut tehdä toisin ja mitä erilaisia tekniikoita olisi voinut käyttää. Pyritään tekemään niistä treeneistä sellaisia, että jotakin aina harjoiteltaisiin, esimerkiksi hyökkäystä tai puolustusta.

Laser tag

  • Laser tag on sisätiloissa pelattava ja aerobista kuntoa edellyttävä taktinen joukkueurheilulaji. Suomessa lajia voi harrastaa eri puolilla maata sijaitsevissa Megazoneissa.
  • Pelikentällä kamppailee kolme joukkuetta samanaikaisesti (määrä vaihtelee pelimuodosta riippuen). Tukikohtapelissä jokaisella joukkueella on oman värinen tukikohta, jota puolustaa ja jonka vastustajat yrittävät tuhota. Jokainen pelaaja voi tuhota kerran muiden joukkueiden tukikohdat. Lisäksi pisteitä saa osumalla vastapelaajien liiveissä oleviin sensoreihin. Laji vaatii peliälyä ja nopeaa reagointikykyä.
  • Pelaaminen tapahtuu sisätiloissa lajia varten rakennetulla kentällä. Kentällä on paljon erilaisia seiniä ja elementtejä, jotka loistavat UV-valossa. Myös pelilaitteisto itsessään valaisee kenttää. Muutoin pelialue on hyvin hämärä. Pelilaitteiston valot ja sen tuottamat äänet ovat pelin kannalta tärkeitä, koska ne auttavat pelaajaa hahmottamaan vastustajien liikkeitä.

Lähde: Laser tag Finland

Laser tagissa Vainiota viehättääkin juuri se, miten peli stimuloi aivoja.

– Olen kokeillut kaikenlaisia harrastuksia rugbysta kiipeilyyn, mutta laser tag tarjosi myös aivoille sopivasti virikettä.

Toisin kuin perinteisissä joukkuelajeissa, laser tagissa ei pelaa vastakkain kaksi joukkuetta vaan yleensä kolme, mikä tuo oman mausteensa vastustajan liikkeiden ennakointiin.

– Laser tagissa pitää keskittyä, eikä varsinaisesti pysty ajattelemaan muuta kuin itse peliä. Kaikki arkihuolet katoavat siinä täysin, kun pohtii, mitä vastustajat tekevät.

Tarjolla "jänniä mustelmia"

Aivojen stimuloinnin lisäksi laji on tietysti hyvin fyysinen ja tehokasta treeniä. Onko pelin tiimellyksessä sattunut ikinä mitään?

– Olen muun muassa väistänyt kaveria juoksemalla pää edellä seinään. Kaikennäköisiä kompastumisia tietysti, Vainio kertoo.

Vainiolla itsellään oli jonkin aikaa sitten alaselän vaiva. Fysioterapeutti oli tiedustellut, oliko Vainio mahdollisesti kompastunut pahasti jossain.

– Vastasin, että en minä muista, mutta voisin olettaa kompastuneeni, Vainio kertoo nauraen.

Pienistä loukkaantumisista yleensä parantuu kuitenkin nopeasti ja yleensä vaivana on vain ”jännät mustelmat”.

Harrastuksen fyysisyyttä ei käy siis kiistäminen. Vainio kertoo polttavansa puolentoista tunnin treenien aikana noin 700 kilokaloria.

"Tämä laji ei katso sukupuolta, ikää eikä kokoa"

Laser tagin harrastaminen on helppo aloittaa, sillä käytännössä et tarvitse muuta kuin hyvät lenkkarit ja liikuntaan sopivat vaatteet.

Seurat järjestävät eri kaupungeissa esimerkiksi kokeiluiltoja tai treeneihin voi päästä mukaan ottamalla yhteyttä suoraan seuraan. Laser tagia on tietysti helppo testata myös niin sanotuissa "avoimissa vuoroissa", joihin kuka vaan voi mennä kisaamaan muita osallistujia vastaan.

– Pidimme vastikään kokeiluillan ja lajia testaamaan tulleet katsoivat treenin päätteeksi hiestä märkänä omia urheilukellojaan ihmeissään, että miten tässä voi palaa näin paljon kaloreita, Vainio kertoo.

Harrastus on helppo aloittaa siitäkin näkövinkkelistä, että pelaajien ikähaitari on melko laaja.

– Tämä laji ei katso sukupuolta, ikää eikä kokoa. Riittää, että itsellään on tarpeeksi intoa kehittyä ja sellaista tiettyä peliälyä. Sillä pääsee jo tosi pitkälle.

14 vuotta täytettyään pääse aikuisten harrasteryhmään, mutta seuroilta saattaa löytyä myös junioritoimintaa, kuten Jyväskylästä. Mikäli junioriryhmää ei ole, on tervetullut aikuisten treenivuorolle.

Jos innostuu kisaamisesta, laser tagissa pääsee helposti ja nopeasti kerryttämään kisakokemusta eritasoisia joukkueita vastaan kansallisissa turnauksissa aina SM-kisoja myöten.

– Alle puoli vuotta olin harrastanut, niin olin jo SM-kisoissa, Vainio kertoo.

Toisaalta Suomi on Vainion mukaan yksi laser tagin edelläkävijämaista ja harrastajista löytyy kansainväliselläkin tasolla kovia pelaajia.

Laser tagia pelataan aina hauskuuden kautta

Laser tag sopii Vainion mukaan pelihulluille, ehkä "hieman nörteille" ja juuri e-urheilusta innostuneille. Jos pitää esimerkiksi Counter-Striken tai vastaavien ammuntapelien pelaamisesta, kentällä tapahtuva "sotiminen" voi olla vielä mieleisempää.

– Pelissä myös näkee, ketkä ovat pelanneet Counter-Strikea, Vainio kertoo, viitaten juuri peliälyyn.

Toisaalta laser tag sopii myös heille, ketkä toivovat, että kovakin treeni on oikeasti kivaa.

– Tässä unohtaa helposti, että liikkuu, Vainio kertoo ja toteaa pelin olevan täydellistä vastapainoa omalle toimistotyölleen.

Pelin "sotaisa" luonne ei missään nimessä tarkoita, että peliä pelattaisiin hampaat irvessä tai jotenkin aggressiivisesti.

– Nimenomaan hauskuuden kautta pyritään aina menemään. Pelissä on myös tiettyjä "herrasmiessääntöjä", eli ei puhuta muille kilpailijoille esimerkiksi rumasti. Pelin voi ottaa tosissaan, mutta silloinkin pitää pelata nätisti, Vainio summaa.

Lue myös:

    Uusimmat