Keskustan Kaikkonen MTV:lle: Jalkaväkimiinojen kiellosta irtautumista syytä pohtia – SDP:n Kiljunen toppuuttelee

3:24imgNäin ex-puolustusministeri, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi jalkaväkimiinoja
Julkaistu 23.11.2024 14:56(Päivitetty 23.11.2024 19:46)
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

STT

Entinen puolustusministeri, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo MTV Uutisille, että jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista olisi syytä arvioida uudelleen.

Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola sanoi MTV:n Uutisextrassa, että jalkaväkimiinoista olisi syytä käydä keskustelua, sillä turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012.

Kaikkonen sanoi MTV Uutisille arvostavansa Puolustusvoimien ja sen johdon näkemystä ja katsoo, että jos heidän mielestään asiaa on syytä pohtia, niin silloin sitä on syytä pohtia.

Lue lisää: Puolustusvoimain komentaja keskustelisi myös jalkaväkimiinoista: "Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen"

Kaikkosen mukaan asia olisi syytä ratkaista parhaillaan valmisteltavan puolustusselonteon yhteydessä.

Jos tätä asiaa (Ottawan sopimuksesta irtautumista) esitetään selonteossa, niin keskusta kyllä tukee sitä, sanoo Kaikkonen MTV Uutisille Oulussa keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi elokuussa MTV Uutisille, että ulko- ja turvallisuuspoliittisesti irtautuminen olisi vaikeaa ja jalkaväkimiinoja ei juurikaan enää valmisteta.

Kaikkonen uskoo, että nykyisessä tilanteessa maailmalla olisi ymmärrystä Suomen ratkaisulle. Kaikkosen mukaan miinoja on myös suhteellisen helppo valmistaa ja se voitaisiin tarvittaessa tehdä Suomessakin.

Kopra: Merkittävä avaus

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra kertoo STT:lle pitävänsä Jaakkolan avausta merkittävänä. Hänen mielestään on hyvä, jos asiasta keskustellaan.

– (Se) on syytä ottaa vakavasti ja tällaista keskustelua on hyvä käydä. Yhdyn hänen arvioihinsa näistä perusteluista, että turvallisuusympäristö on dramaattisesti muuttunut siitä tilanteesta, jossa oltiin, kun Ottawan sopimusta ratifioitiin.

Ollaanko tässä siis aloittamassa jotain poliittista prosessia sopimuksesta irtautumiseksi?

– Minulla ei sellaista ole tiedossa eikä asia myöskään ole hallitusohjelmassa, Kopra sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kommentoi Jaakkolan avausta viestipalvelu X:ssä.

– Mikä puolue on ollut tässäkin asiassa koko ajan oikeassa? Sen paremmin ulkoisen kuin sisäisen turvallisuuden suhteen ei pidä tehdä höpöideologisia valintoja. Jotkut asiat kun eivät koskaan muutu, Purra kirjoitti.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Hiski Haukkala taas sanoi Ylen Ykkösaamussa jalkaväkimiinoista virinneen keskustelun olevan tarpeellista. Haukkala sanoo, että miinat ovat tehokas asejärjestelmä ja niistä kannattaa käydä keskustelua.

STT pyysi ulkoministeri Elina Valtoselta (kok.) kommentteja asiaan, mutta hän kieltäytyi, kuten myös presidentti Alexander Stubb.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ei ole vastannut MTV Uutisten ja STT:n haastattelupyyntöihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela kertoo MTV:lle, että hän ei kannata Ottawan sopimuksesta irtautumista.

Kiljunen: Miinat jo korvattu

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) puolestaan suhtautuu varauksella puolustusvoimain komentajan avaukseen.

Kiljunen korostaa, että kyse on kansainvälisestä yhteistyöstä ja sopimuksesta.

– Jos joukkotuhoaseet jätetään laskuista pois, niin tämä on asejärjestelmä, jossa siviiliuhrien määrä on suurin. Toisekseen se aiheuttaa valtavia pitkäkestoisia ongelmia, Kiljunen toteaa.

Hän muistuttaa miinojen aiheuttamasta kärsimyksestä siviileille Ukrainassa.

– Venäjä käyttää niitä laajamittaisesti ja on härskisti miinoittanut valtavat alueet. Tämä tulee olemaan hirvittävä tragedia vielä pitkään.

Kiljunen toteaa, että Suomi on jo käyttänyt merkittäviä määriä rahaa maamiinoja korvaavien muiden asejärjestelmien kehittämiseen.

– En ole asiantuntija siinä, mikä asejärjestelmä korvaa minkäkin, mutta meille on annettu tähän saakka ymmärtää, ettei Suomella ole tarvetta ottaa jalkaväkimiinoja käyttöön sen vuoksi, että meillä on korvaavat järjestelmät.

Kansanedustaja muistuttaa Suomen roolista merkittävänä toimijana aseistariisunnassa sekä siitä, miltä sopimuksesta ”laistaminen” näyttäisi ulospäin.

– Mielellään kaikki valtiot pitäisi saada sitoutumaan tällaiseen. Olisin lähtökohtaisesti aika varovainen alkamaan purkaa tällaista järjestelmää.

Kiljunen toteaa, että Suomen virallinen kanta on ollut, että kansainvälinen oikeus ja sopimukset ovat turvallisuuden ydin, ja tästä pidetään kiinni.

Lue myös:

Puolustusvoimien komentaja Janne Jaakkola kertoo, mitä hän nyt Ukrainan sodassa seuraa

Naton Rutte keskusteli Trumpin kanssa

Artikkelia muokattu 23. marraskuuta 2024 kello 19.46: Lisätty Minja Koskelan kommentti. 

Tuoreimmat aiheesta

Maanpuolustus