Tutkija: Kaasuputken tuhonnut Kiina haluaa viestittää, että tutkinta on päättynyt – epäily teon tahallisuudesta ei kadonnut

Tutkijan mukaan Kiinan viranomaisten raportti Balticconnector-putken rikkoutumisesta ei poista täysin epäilyksiä tahallisuudesta.

Uutinen kiinalaisviranomaisten Balticconnector -tutkinnasta jättää yhä runsaasti avoimia kysymyksiä ja saattaa jumittaa tilannetta, sanoo Itä-Aasian tutkimuksen professori Lauri Paltemaa Turun yliopistosta.

– Nähtäväksi jää, onko tämä Kiinan diplomaattinen pallo, että tämän verran myönnämme ja olkaa tyytyväisiä siihen, vai antaako Kiina jatkossa poliisin tehdä omaa tutkintaansa.

– Olisi hieman kiusallista Kiinan kannalta, jos heidän virallinen tutkintansa sanoisi sen olevan onnettomuus, mutta Suomen ja Viron poliisi tulisi tulokseen, ettei se ollutkaan.

South China Morning Post kertoi maanantaina Kiinan myöntävän, että kiinalaisomisteinen rahtialus vaurioitti Suomen ja Viron välillä kulkevaa Balticconnector-kaasuputkea viime vuoden lokakuussa.

Kiinalaisviranomaisten mukaan Newnew Polar Bear -aluksen aiheuttama putkivaurio oli vahinko, joka johtui voimakkaasta myrskystä.

Lehden mukaan Kiinan viranomaiset ovat suorittaneet asiasta sisäisen tutkinnan, jonka tulokset on jaettu asianosaisille. Lehti ei nimeä tarkemmin lähdettään asiassa.

Kiinan vastahakoisuus herättää kysymyksiä

Viron oikeuslaitos kertoi South China Morning Postille, ettei ole nähnyt kyseistä raporttia. Oikeuslaitoksen mukaan raporttia ei voida käyttää todisteena, koska Kiina ei ole päästänyt virolaisia tutkijoita suorittamaan omia tutkintatoimiaan. 

– Olisi ratkaisevan tärkeää, että Kiina todella osoittaisi tekevänsä yhteistyötä ja päästäisi [Suomen ja Viron] poliisin sinne tekemään poliisitoimensa, Paltemaa sanoo.

Suomen keskusrikospoliisi (KRP) ei vahvista, onko se vastaanottanut kyseistä raporttia. 

Suomen ja Viron viranomaiset ovat tehneet asiassa yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa. Materiaalia on vaihdettu ja asian selvittäminen on edistynyt, kertoo rikosylikomisario ja tutkinnan yleisjohtaja Risto Lohi MTV Uutisille.

Oikeusapumenettely Kiinan viranomaisten kanssa on vielä kesken.

Tällä hetkellä näyttäisi Paltemaan mukaan siltä, että Kiina haluaa viestittää tutkinnan olevan omalta osaltaan tässä.

Jos Kiina suhtautuu tutkintaan vastahakoisesti eikä päästä suomalaisia ja virolaisia tutkijoita kuulustelemaan aluksen miehistöä, on se omiaan lisäämään epäilyksiä.

– Se herättää sen kysymyksen, oliko tämä sittenkin Kiinan ja Venäjän yhteinen operaatio, jolla yritetään sotkea Itämeren turvallisuuskuviota tai aiheuttaa epävarmuutta, Paltemaa sanoo.

– Kyllä tästä epäilys jää, jos tätä ei saada selvittää loppuun asti.

Paltemaa: Kiina lähettänyt signaaleja siitä, kenen leiriin kuuluu

Jo viime vuonna uutisoitiin aluksen omistajien venäläiskytköksistä, ja muun muassa yhdysvaltalainen Wall Street Journal on uutisoinut miehistössä olleen tapahtumahetkellä venäläisiä. Asiaa ei ole vahvistettu virallisista lähteistä. 

Paltemaan mukaan Kiinalla on paljon hävittävää tilanteessa, jos kyse olisikin tahallisesta sabotaasista. Se ei kuitenkaan ole poissuljettua nykyisessä maailmantilanteessa.

Hänen mukaansa Kiinan viimeaikaiset sotaharjoitukset Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa eivät suoranaisesti lähetä rauhoittavaa viestiä lännelle.

Heinäkuussa Kiina järjesti Valko-Venäjän kanssa yhteisen sotaharjoituksen lähellä Nato-maa Puolan rajaa, ja vain pari viikkoa sitten kiinalainen sota-alus liittyi Venäjän harjoituksiin Suomenlahdella.

– Kiina lähettää signaaleja nimenomaan tässä Itämeren alueella, missä se osoittaa lännelle ja Natolle, ketä se tukee ja kenen leiriin kuuluu, vaikka sanookin olevansa neutraali sodassa.

Lue myös:

    Uusimmat