Vladimir Putin pitää itseään uutena Pietari Suurena, vaikka nämä kaksi johtajaa veivät Venäjää täysin päinvastaisiin suuntiin
Vladimir Putin herätti aiemmin tällä viikolla huomiota verratessaan tämänhetkistä Ukrainan sotaa Pietari Suuren tekoihin. MTV Uutiset tarkastelee, voiko Venäjän presidentin ja 1700-luvun keisarin tekoja verrata toisiinsa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin nousi torstaina otsikoihin, kun hän vertasi itseään Venäjän aiempaan hallitsijaan Pietari Suureen. Putin koki myös Pietari Suuren aluevalloitukset oikeutetuiksi.
– Tulee vaikutelma, että hän (Pietari Suuri) sieppasi jotain. Hän ei ottanut mitään, hän otti sen takaisin, Putin sanoi vierailullaan Pietari Suuren 350-vuotisnäyttelyssä.
– Myös meidän velvollisuutemme on ottaa takaisin ja vahvistua, Putin sanoi viitaten todennäköisesti Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.
Mutta voiko Putinin toimintaa verrata Pietari Suuren valtapolitiikkaan?
Suomi miehitettiin ja Viipuri menetettiin
Pietari Suuri teki huomattavia aluevaltauksia Itämeren ympärillä, mukaan lukien Suomessa.
Pietari Suuri miehitti paljon alueita Ruotsilta Suuren Pohjan sodan aikana. Miehityksen alle päätyivät esimerkiksi Suomen, Viron, Latvian ja Ruotsin Inkerin alueet. Venäjä perusti valloitetun Inkerin alueelle Pietarin kaupungin sodan aikana.
Venäjän miehitys Suomessa jatkui vuosien 1713–1721 ajan. Tätä ajanjaksoa kutsutaan nykyään isovihaksi.
Pietari Suuren valloitukset Suuren Pohjan sodassa kestivät vuonna 1721 solmittuun Uudenkaupungin rauhaan asti. Rauha päätti sodan, ja Ruotsi sai suurimman osan miehitetyn Suomen alueista takaisin itselleen.
Ruotsi luovutti samalla rauhansopimuksessa esimerkiksi Viron, Latvian ja Ruotsin Inkerin alueet Venäjälle. Myös osia Suomesta, kuten Viipurin kaupunki, jäi Venäjän puolelle rajaa.
Pietari Suuri kävi myös muita merkittäviä sotia Suuren Pohjan sodan lisäksi. Hän taisteli esimerkiksi Osmanien valtakuntaa vastaan. Nykyinen Osmanien valtakunnan alue tunnetaan Turkkina.
Putinin sodat eivät ole johtaneet aluevalloituksiin
Myös Putin on käynyt useita sotia, joihin on kuulunut aluevaltauksia.
Yksi ensimmäisistä Putinin johtamista sodista oli vuosituhannen vaihteessa alkanut toinen Tšetšenian sota. Sodan tarkoituksena oli saada Tšetšenia Venäjän hallintaan alueen itsenäisyyden puolesta taistelleilta.
Tämä sota oli alkanut kuitenkin jo edellisen Venäjän presidentin, Boris Jeltsinin, valtakaudella. Konfliktissa kuoli noin 25 000 siviiliä Amnesty Internationalin arvion mukaan.
Ensimmäinen Putinin itsenäisesti aloittama sota oli Georgian sota elokuussa 2008. Sota käytiin Abhasian ja Etelä-Ossetian alueilla, jotka olivat ilmoittaneet vaativansa itsenäisyyttä Georgiasta. Sota päättyi näiden alueiden separatistien ja Venäjän voittoon.
Abhasia ja Etelä-Ossetia eivät ole liittyneet virallisesti Venäjään, mutta niiden alueille on sijoitettu pysyvästi venäläisiä sotilastukikohtia.
Putinin todennäköisesti tunnetuin sota on Ukrainan sota, joka on jatkunut vuodesta 2014 lähtien. Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014, ja alkoi avustamaan Itä-Ukrainan separatistijoukkoja.
Sota laajeni koko Ukrainaa koskevaksi hyökkäykseksi tämän vuoden helmikuussa, kun Putin ilmoitti "puhdistavansa Ukrainan natseista".
Toisin kuin Pietarin Suuren sodat, Putinin pyrkimykset eivät ole johtaneet suurin aluevaltauksiin. Merkittävin aluevaltaus tähän mennessä on ollut Krimin niemimaan miehitys. Suurin osa maailmasta ei ole tunnustanut Krimin kuuluvan Venäjälle.
Pietari Suuri halusi Venäjästä länsimaisen
Kenties merkittävin ero Pietari Suuren ja Putinin välillä on siinä, miten he suhtautuvat länsimaihin.
Pietari Suuri halusi länsimaalaistaa sen aikaista Venäjää. Maassa siirryttiin esimerkiksi eurooppalaiseen kalenterijärjestelmään, aateliston tuli pukeutua länsimaalaisiin vaatteisiin ja venäläisiä lähetettiin länteen opiskelemaan.
Monien yläluokkaisten keskuudessa puhuttiin jopa enemmän ranskaa kuin venäjää 1700-luvun Venäjällä.
Putinin Venäjä suhtautuu taas negatiivisemmin länsimaiden vaikutukseen. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi MTV Uutisille, että Venäjä suhtautuu epäilevästi ja vihaisesti kollektiivista länttä ja liberaalidemokraattisia järjestelmiä kohtaan.
Putin on myös kutsunut länsimaita tänä keväänä esimerkiksi valheiden imperiumiksi, ja verrannut niitä natsi-Saksaan.
Vaikka länsimaalaiset vaikutteet olivat todennäköiset erilaiset 1700-luvulla ja nykypäivänä, näkyy näiden kahden venäläisjohtajan suhtautumisessa selkeä ero länsimaihin.
Viron ulkoministeriö kutsui suurlähettilään puhutteluun
Putinin puheet Pietari Suuresta ovat herättäneet vastustusta maailmalla. Viron ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun Putinin kommenteista. Viro oli yksi alueista, jotka Pietari Suuri oli vallannut 1700-luvun sodissa.
Vaikka Putin ja Pietari Suuri ovat molemmat johtaneet Venäjää, ei heidän toimiaan voi verrata toisiinsa. Putin ei ole onnistunut samanlaisiin aluevaltauksiin kuin edeltäjänsä.
Sen lisäksi Putin vaikuttaa käpertyvän sisäänpäin ja olevan huolissaan läntisistä vaikutteista, kun Pietari Suuri piti niitä tärkeinä Venäjän kehityksen kannalta.
Ei ole ehkä siksi yllättävää, miksi Putin ei verrannut itseään Pietari Suureen tässä mielessä.
Uusimmat
-
15:05
Vahvistus: Jari-myrsky oli harvinainen – sataneen lumen määrä ja kovin tuulenpuuska huimaavat päätä
-
15:03
Suoraa tekstiä Markku Kanervan viimeisistä Huuhkajat-ajoista: "Työskentelyilmapiiri alkoi muuttua"
-
15:01
Tästä syystä Abreu jää vuosiksi tauolle: "Rakastan työtäni ehkä liikaakin"
-
14:58
Mies kuoli – jäi Ranualla puristuksiin
-
14:37
Kaksi kuoli omakotitalon palossa Imatralla – poliisi: Kyse lähisuhdeväkivallasta
-
14:34
Venäjä jatkoi ohjusuhitteluaan: "Yhdysvallat on ymmärtänyt varoituksen"
-
14:22
Synkkä vuorokausi karmeassa ajokelissä, kuusi kuollut – Nelostie avattu: MTV seuraa Jari-myrskyä
-
14:20
Päivi Räsänen rikkoi eduskunnan sääntöjä Israelissa
-
14:18
Asiantuntija linjaa: Joku heistä Markku Kanervan tilalle Huuhkajiin
-
14:11
"Venäjä on nyt voittamaton": Putinin ydinasepäätös kirvoitti tiedustelupomolta väkevän linjauksen
-
13:56
Tallikaverin takaisku avasi Ott Tänakille mahdollisuuden mestaruuteen – virolaistähdeltä jäätävä reaktio
-
13:47
Varusmies vajosi veden alle kymmeneksi minuutiksi barettimarssilla − kolmea sotilasta epäillään rikoksesta
-
13:46
Lontoossa lentokenttää evakuoidaan "välikohtauksen" vuoksi – räjähdeasiantuntijoita lähetetty paikalle
-
13:45
Mercedes huippuvauhdissa – Lewis Hamilton ymmällään
-
13:45
Pakolaiskiintiön valmistelu alkaa sisäministeriössä alusta – ministeri pakeni eilen toimittajia
-
13:45
Tässä ovat Suomalainen menestysresepti -sarjan semifinalistit
-
13:29
Sote-välikysymys: Hallitus sai luottamuksen – ministeri Juuso syytti oppositiota ihmisten pelottelusta
-
13:29
"Jalankulkija joutui vetämään jalkateräänsä taaksepäin" – iäkkäältä kuskilta kortti hyllylle
-
13:16
7-vuotias hukkui, pikkusisko loukkaantui vakavasti – vanhempia epäillään rikoksesta Kuusijärven hukkumisturmassa
-
13:15
Täpärä tilanne Baker Beachilla: Mies jumissa jyrkänteellä
-
Lataa lisää