Voiko apinarokosta tulla kansantauti Suomessa? Infektioylilääkäri Asko Järvinen vastaa

Asiantuntijat pohtivat, voidaanko apinarokkoa nimittää uudeksi sukupuolitaudiksi, sillä apinarokko vaatii tarttuakseen hyvin läheisen kontaktin.

Apinarokko voi kuitenkin levitä myös muita reittejä kuin sukupuoliyhteydessä. Vaikka tauti on tullut tunnetuksi vasta viime aikoina, on se kiertänyt ihmisissä jo lähes viiden vuoden ajan. 

Suomessa apinarokkoepidemiasta ei ole odotettavissa laajaa epidemiaa, arvioi infektioylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Järvisen mukaan HUSissa ei olla huolissaan taudin laajasta leviämisestä.

– Ei tästä ole kansantautia tulossa tämän hetken tiedoilla, eikä sille ole edellytyksiä, Järvinen sanoo.

Tartunta vaatii lähestä kontaktia

Apinarokko vaatii tartuntaan läheistä iho- tai limakalvokontaktia. Tauti on levinnyt etenkin seksin välityksellä, mutta se voi tarttua Järvisen mukaan myös muilla tavoin.

Tauti on levinnyt erityisesti miestenvälisessä seksissä. Tämä on Järvisen mukaan käytännössä sattumaa.

– Kun ihminen on saanut tartunnan tällaisessa kontaktissa, se on lähtenyt leviämään poikkeuksellisesti aktiivisten yksilöiden välillä.

Järvisellä ei ole tietoa, voiko apinarokko levitä helpommin jossain tietyissä seksitavoissa.

– Varmaan mikä vain läheinen kontakti riittää, kunhan viruksella on tarpeeksi pääsyä limakalvolle.

Paras tapa suojautua on pitää etäisyyttä 

Paras tapa suojautua apinarokkovirukselta on Järvisen mukaan pitää etäisyyttä sairaudelle mahdollisesti altistuneeseen ihmiseen.

Jos henkilö on itse oleskellut tautialueella Länsi- tai Keski-Afrikassa, tai on ollut läheisessä kontaktissa siellä olleen ihmisen kanssa, pitäisi välttää muita ihmisiä noin kolmen viikon ajan.

Jos ihminen epäilee saaneensa apinarokkotartunnan, tulee hänen ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen, Järvinen neuvoo. Sen sijaan ei kannata lähteä suoraan lääkäriin tai vastaanotolle, jotta ei tartuta vahingossa virusta eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat