Suomessa ei ole lakia, joka rajaisi kosmeettisten pistoshoitojen antamisen vain ammattilaisille. Plastiikkakirurgit suosittelevat hoitojen antamista terveydenhuollon yksikössä, jossa voidaan heti hoitaa henkeä uhkaavat komplikaatiot, jos sellaisia ilmenee.
Erilaiset kosmeettiset pistoshoidot eivät ole Suomessakaan enää tuntemattomia. Toistaiseksi Suomessa ei ole lakia, joka rajaisi pistoshoitojen antamisen vain terveydenhuollon ammattilaisille.
Googlaamalla on mahdollista löytää blogimerkintöjä "piikkibileistä", joissa täyteainepistäjä tulee jonkun kotiin antamaan pistokset. Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen hallitus ei kuitenkaan tiedä toiminnasta, jossa pistäjän voisi tilata kotiin.
Koska pistäjän ei tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen, hoitoihin liittyy riskejä.
Täyteaine voi olla väliaikainen tai pysyvä
Täyteaineita on monia erilaisia. Pistoshoidoissa käytetään joko bootuliinitoksiinia tai täyteaineita.
Botoxina tunnettu botuliinitoksiini on lihaksia lamauttava lääkeaine, jota saa pistää vain lääkäri. Täyteaineita taas on useita erilaisia, kenties tutuimpana hyaluronihappo.
– Täyteaine voi olla väliaikainen tai pysyvä. Täyteaineiden pääraaka-aine voi olla sama, mutta tuotemerkkien välillä voi olla suuria eroja. Osalla täyteaineista ei ole CE-merkintää, ja tällöin ne ovat saattaneet päästä markkinoille ilman tarkkoja kliinisiä tutkimuksia, Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen hallitus kertoo.
– Kun valvontaa ei ole, injektion antajalla on suuri vastuu selvittää, että täyteaine on turvallinen. Halpaa ja hyvää täyteainetta ei ole olemassa.
Jos pistäjä ei ole taitava, ihoon voi tulla epätasaisuuksia. Seurauksena voivat olla sinertävät, suonikohjumaiset juosteen ihon alla.
– Toinen vakava komplikaatio on ihon verenkiertohäiriö, eli iho menee kuolioon, mustaksi. Epäpuhtaissa oloissa laitetut pistokset voivat saada aikaan vakavia tulehduksia, joko paikallisesti tai verenmyrkytystasolla. Jos tuikattu täyteaine painaa silmänpohjan valtimon tukkoon, näköhermon toiminta salpautuu ja seuraa kauneushoidettavan sokeus.
Pistoksen yhteydessä voi tulla myös muita vakavia komplikaatioita. Tällaisia ovat tajunnanmenetys, rytmihäiriöt, sydämen pysähdys ja vakava allerginen reaktio eli anafylaktinen shokki.
Botoxia ei saa pistää kuka tahansa
Botuliinitoksiini eli Botox on Suomessa lääkeaine, eli pistoksen antajan on oltava lääkäri. Muita täyteaineita voisi kuitenkin periaatteessa antaa kotioloissa.
– Täyteaineet luokitellaan toistaiseksi lääkintälaitteiksi, joita melko vapaamielisesti tuodaan maahan ja myydään, edellyttäen, että niissä on asianmukaiset CE-merkinnät. Plastiikkakirurgit suosittelevat kuitenkin injektiohoitojen antamista terveydenhuollon yksikössä, jossa on valmius hoitaa välittömästi henkeä uhkaavat komplikaatiot, kuten allerginen reaktio, rytmihäiriöt, tajunnantason aleneminen ja muut elvytystoimia vaativat tilanteet.
– Terveydenhuollon yksiköissä voidaan hoitaa myös viiveellä tulevat, usein krooniset iho-ongelmat. Näiden harmittavien komplikaatioiden hoito tehdään lääkkeillä tai kirurgisesti, joten hoidot ovat siis vain lääkärin ulottuvissa.
Täyteaineiden vaikuttavat aineet
– Hyaluronihappo. Hyaluronihappo on luonnollinen polysakkaridi eli pitkäketjuinen sokeri, jota esiintyy ihossa luonnostaan. Täyteläisyyttä lisäävä vaikutus on peräisin hyaluronin kyvystä sitoa vettä. Hyaluronihappo myös hajoaa ajan myötä vedeksi ja poistuu muutamassa kuukaudessa, joten hoitotulos ei ole pysyvä.
– Poly-L-Lactid Acid. Kyseessä on synteettinen aine, joka hyväksyttiin vuonna 2004 USA:ssa HIV-lääkkeiden aiheuttaman stigmatisoivan lipodystrofian, suomennettuna kasvojen rasva häviämisen, hoitamiseen. Myöhemmin aine on hyväksytty myös iän tuomien kasvojen muutosten hoitoon. Vaikutus voi kestää muutaman vuoden.
– Kalsium-hydroksiapatiitti. Kyseessä on synteettinen filleri, eli täyteaine. Se on Amerikassa melko yleisessä käytössä iäkkäämmillä potilailla.
– Polymethylmethacrylate (PMMA) on pysyvä täyteaine. Sitä käytetään myös pakaroiden suurentamiseen.
Lue myös:
Plastiikkakirurgi: Suomalaiset tekevät yhä enemmän kevyitä toimenpiteitä
Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi