Voiko koronarokotteen saatuaan ottaa rennosti ja lopettaa turvatoimet? HUS:n johtajalta synkkä vastaus: "Ei ole varaa tällaisiin hölläyksiin"

2:51imgHUS:n alueen koronatilanne mittaushistorian huonoin – pitäisikö rokotusjärjestystä muuttaa?
Julkaistu 13.03.2021 18:59
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Rokotukset antavat jo pientä toivon pilkahdusta koronapandemian keskelle, mutta normaaliin ei pysty vielä palaamaan edes rokotteen saaneet.

Kun rokotukset etenevät, moni rokotteen saanut pohtii, mitä se tarkoittaa rajoitusten ja suositusten kanssa elämiselle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuomisen mukaan rokotetuiltakin vaaditaan kärsivällisyyttä.

– Toistaiseksi meidän täytyy lähteä siitä, että rokotteen saanutkin noudattaa kaikkia niitä samoja varotoimia kuin jokainen muu, Tuominen sanoo.

Vaikka rokote suojaa taudilta rokotettua henkilöä, viruksen leviämisestä muihin ihmisiin ei ole vielä tarpeeksi tietoa.

– Emme vielä tiedä tarkkaan, kuinka paljon se vaikuttaa tartuttavuuteen. Se varmasti vähentää sitä, mutta ennen kuin olemme saaneet rokotekattavuuden tarpeeksi laajaksi, ei ole varaa tällaisiin hölläyksiin.

Laumasuojasta ollaan vielä kaukana

Suomessa on THL:n mukaan tähän mennessä annettu runsaat 565 000 ensimmäistä rokoteannosta, ja 85 000 toista annosta. Rokotetta tarvitaan kaksi annosta.

Vasta 1,5 prosenttia koko kansasta on saanut molemmat annokset, kun riittävään laumasuojaan arvioidaan tarvittavan ainakin yli 70 prosenttia.

Yli 80-vuotiaista 71,5 prosenttia on saanut jo ensimmäisen annoksen, mutta toinen annos uupuu vielä monelta. Vasta 6,1 prosenttia on saanut toisenkin annoksen.

Rokotusjärjestyksessä etusijalla ovat koronapotilaiden kanssa työskentelevä henkilöstö, ikääntyneet ja riskiryhmät. Voit lukea lisää rokotusjärjestyksestä tästä artikkelista.

Lue lisää: HUS:n johtaja muuttaisi rokotusjärjestystä – suuntaisi rokotteita huonoimman tartuntatilanteen alueille: "Jonon ohi-ajattelu on väärä lähtökohta"

Rokottamattomia hoitajia on määrätty koronapotilaiden hoitoon vastoin THL:n ohjeita – "Henkilökunta heitetään susille"

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus