Suomessa on koettu nyt neljä korona-aaltoa, mutta onko viideskin mahdollinen? Ja miten pahaksi virus voi muuntua, jos se pääsee vapaasti leviämään?
Mitä enemmän koronatartuntoja on, sitä helpommin uusia virusmuunnoksia syntyy. Näin kertoo virus- ja loistutkija, evoluutiobiologi Tuomas Aivelo.
Suomessa tartuntoja on Aivelon mukaan ollut koko ajan suhteellisen vähän, mutta monessa muussa maassa tilanne on toinen.
Aivelo puhuukin rokotteiden oikeidenmukaisen ja tasaisen jakamisen puolesta.
– Rokotuskattavuuden globaali oikeudenmukaisuus on tärkeää. Jos esimerkiksi Afrikkaan ei saada rokotteita ja siellä on valtava määrä tartuntoja, se luo riskin sille, että sieltä leviää ajan myötä uusia variantteja.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Uusi ei ole välttämättä pahempi
Uudet muunnokset eivät ole Aivelon mukaan välttämättä aina aiempaa ärhäkämpiä.
– Siinä on varmasti jokin raja. Eivät ne voi olla aina vain pahempia ja pahempia ja paremmin leviäviä. Toisaalta koronaviruksessa on vielä paljon sellaista, mitä ei tiedetä, virustutkija toteaa.
Aivelo muistuttaa, että tiedossa ei ole, mitkä ovat koronaviruksen evoluution rajat ja kuinka paljon viruksen leviämistehokkuus voi vielä parantua.
– Minä veikkaan, että sellaista varianttia ei tule enää, joka merkittävästi paremmin leviäisi tai jonka r-arvo [tartuttavuusluku] olisi aiempia korkeampi.
– Luultavasti seuraavat variantit, jotka alkavat tämän jälkeen kiertää, pystyvät vähän kiertämään rokotteen tuomaa immuunisuojaa. Ne voivat siis olla heikommin leviäviä, mutta ne pysyvät tartuttamaan sellaisia ihmisiä, joita delta ei ole pysynyt.
Kue myös: Mitä laajempia tartuntaketjuja syntyy, sitä tehokkaammin Covid-19 kehittyy säilyäkseen
Yksi sentyyppinen on jo nähtykin.
– Esimerkiksi betavariantin epäiltiin olevan kaikkein tehokkain kiertämään rokotusten tai sairauden antamaa immuniteettia. Sitä Suomessa oli keväällä muutamia tapauksia, mutta se oikeastaan katosi siinä vaiheessa, kun delta yleistyi.
Tällä hetkellä maailmalla ja Suomessa leviää erityisesti deltavariantti.
– Ainakaan vielä ei ole olemassa sellaista varianttia, joka olisi vaarallisempi kuin delta, koska tällä hetkellä delta on selvästi maailman valtavariantti, Aivelo arvioi.
Lue myös: Koronan eri variantteja on luvassa jatkossakin, ja niiden kehitystä on mahdoton ennustaa – ”tulee sellaisia viruskantoja, jotka kiertävät paremmin nykyistä rokotetta”
Tuleeko viides aalto Suomeenkin?
Muun muassa Espanjassa on jo koettu jo koronan viides aalto. Nyt sen arvioidaan tosin olevan jo rauhoittumaan päin.
Sellainen on mahdollinen jonain päivänä myös Suomessa.
– Espanjan aallon aiheutti deltavariantti, eli se on ehkä samanlainen kuin meidän neljäs aaltomme, joka nyt on matkalla alaspäin.
Lue myös: Espanjassa menossa jo koronan viides aalto – alkuviikolla tilastoitiin huippulukemia kuolleiden määrässä
– Aaltoja voi vielä varmasti tulla. Riippuu vähän siitä, mikä sen syy on. Sen voi aiheuttaa uusi variantti, joka pystyy kiertämään immuunipuolustusta tai leviämään tehokkaammin. Myös esimerkiksi rajoitusten liian nopea purku voi aiheuttaa uuden aallon.
Aivelo viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreeseen mallinnukseen, jonka mukaan rokotuskattavuuden lisääntyminen mahdollistaa yhteiskunnan asteittaisen avautumisen.
– THL maalasi optimaalisena lähestymistapana sitä, että kun vähä vähältä puretaan rajoituksia, epidemia pysyy tasaisena eikä tule riskejä esimerkiksi sairaanhoitokapasiteetille. Jos niin tapahtuu, myöskään uuden aallon riskiä ei ole.
Miten uuden aallon sitten katsotaan alkaneen ja vanhan loppuneen? Aivelon mukaan siihen ei ole selvää laskukaavaa.
– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että r-luvun on noustava pitkäksi aikaa tai selvästi yli yhden. Tavoite on, että aaltoja ei tulisi, mutta yllättävät tekijät voivat niitä aiheuttaa. Tai sitten odotetut, kuten juuri rajoitusten nopea purku.