Voiko teknologia pelastaa ihmiskunnan ilmastotuholta? Tämä keino ei ole nopea eikä halpa

2:09imgTeknologiset hiiliinielut eivät korvaa päästövähennyksiä.
Julkaistu 23.02.2024 09:17
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

EU-komission tuoreissa ilmastotavoitteissa vuodelle 2040 tärkeäksi ilmastonmuutoksen hillintäkeinoksi on nostettu teknologiset hiilinielut. Niillä tarkoitetaan hiilidioksidin poistamista ilmakehästä teknisillä keinoilla ja sen varastoimista pysyvästi. 

Suomen ilmastopaneelin mukaan teknologisten hiilinielujen lisäksi tarvitaan jatkossakin merkittäviä päästövähennyksiä ja metsien ja maaperän hiilinielujen vahvistamista.

Tehokkaita keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan etsitään koko ajan. Uusin ratkaisu ovat teknologiset hiilinielut. Ne on nostettu merkittävään rooliin niin EU:n tuoreissa vuoden 2040 ilmastotavoitteissa kuin Suomen hallitusohjelmassakin.

– Teknologiset hiilinielut ovat teknisiä keinoja, joilla voidaan poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. 

– Käytännössä se voi tarkoittaa vaikka biomassan polton tai prosessoinnin yhteydessä syntyvän hiilidioksidin talteenottoa ja pysyvää varastointia poissa ilmakehästä, selventää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Energia ja vety -tutkimusalueen johtaja Antti Arasto.

Lähin hiilidioksidin varastointialue on Norjassa

Käytännössä siis vaikka paperitehtaan tai voimalaitoksen piipusta otetaan hiilidioksidi talteen ja se kuljetetaan varastoitavaksi esimerkiksi Norjan entisiin öljykenttiin Pohjanmerelle. Suomen maaperä ei nimittäin sovellu hiilidioksidin varastointiin. 

Hiilidioksidia voidaan varastoida myös pitkäikäisiin tuotteisiin kuten betoniin. Nopealla aikataululla ei teknologisia hiilinieluja saada käyttöön.

– Teknologia sinänsä on tunnettu ja käytössäkin muutamassa paikassa maailmassa. Projektit ovat kuitenkin isoja. 

– Siitä, kun päätetään, että ryhdytään teknologisia hiilinieluja tekemään, niin ennen kuin ensimmäinen tonni hiilidioksidia on varastoitu, siihen menee useampi vuosi. Raportissamme arvioitiin, että yhden projektin kehitysaika voi olla noin 7 vuotta, arvioi Arasto.

Luonnolliset hiilinielut ovat halvempi vaihtoehto

Toisin kuin moni toivoo, teknologisilla hiilinieluilla ei kuitenkaan pystytä korvaamaan luonnollisia hiilinieluja kuten metsiä ja maaperää.

– Joka tapauksessa tullaan tarvitsemaan sekä teknologisia hiilinieluja että luonnollisia nieluja. Luonnollisten hiilinielujen hintaluokka voi olla kertaluokkaa edullisempi kuin teknologisten hiilinielujen, laskee Arasto.

Vähentäminen ensisijainen vaihtoehto

Suomen ilmastopaneelin laskelmien mukaan hiilidioksidin sitominen teknologisen hiilinielun avulla maksaa 130-240 euroa hiilidioksiditonnilta. Luonnolliseen nieluun kuten metsiin tai maaperään sitomisen hinnaksi tulee vain noin 10-20 euroa tonnilta.

Hiilinielujen lisäksi ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii edelleen myös päästöjen vähentämistä.

– Kyllä ensimmäinen vaihtoehto pitää olla puhtaat ratkaisut ja päästöjen vähentäminen. Ja sen lisäksi otetaan käyttöön sekä luonnollisia että teknologisia hiilinieluja, linjaa Arasto.

EU:n tavoitteena on vähentää päästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Suomi aikoo olla hiilineutraali jo vuonna 2035.

Lue myös: Nordea alkaa suosia sähköautoja lainaehdoissa

Jääkarhuja uhkaa ravinnon puute, osa laihtui kilon päivässä – näin eläimiä seurattiin kameroilla

Näin ilmastonmuutos sairastuttaa ja tappaa

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos