Jo alkuvaiheessa parisuhteessa pitäisi keskustella siitä, mikä suhteessa on pettämistä. Mutta voiko toista pettää, jos häntä aidosti rakastaa?
Salaisia viestejä, kiireellä lopetettuja puheluita, omituisia menoja. Epäilykset pettämisestä heräävät, vaikka kaikki on suhteessa ihan hyvin. Voiko toista pettää, jos häntä rakastaa?
– Kyllä mielestäni voi, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen uskoo.
Sitä, miksi joku pettää, on vaikeaa määritellä.
– Tähän liittyy hirveän monia asioita.
Yllä olevalla videolla keskustellaan pettämisen syistä ja siitä, voiko suhde toipua pettämisestä.
"Jotkut päätyvät siihen, että he niin sanotusti velvollisuudentunnosta harrastavat seksiä"
Pettämisessä ei aina ole kyse pelkästä seksistä; jos oma kumppani tuntuu etäiseltä, toinen, avoin ja lämmin tuttava saattaa alkaa houkuttaa.
Jos syy onkin seksin vähyys, karu tosiasia on, että aina seksiä ei suhteessakaan voi saada, vaikka haluaisi. Jos seksihalut ovat epäsuhtaiset, kumppani voi omasta halustaan joustaa, mutta ymmärrystä tarvitaan suhteen kummaltakin puoliskolta.
– Joskus voi olla hetki, että itsellä ei tee niin paljon mieli, mutta kumppanin tekee. Jotkut päätyvät siihen, että he niin sanotusti velvollisuudentunnosta harrastavat seksiä. Se on sinänsä ihan ok, mutta ei kuitenkaan pysyvänä ratkaisuna, aina ja jokaisella seksikerralla, Lavikainen kuvailee.
Mikä on pettämistä?
Jo alkuvaiheessa parisuhteessa pitäisi keskustella pettämisestä ja luoda omat säännöt sille, mikä juuri tässä suhteessa asketaan pettämiseksi. Joku pitää suutelemista, toinen taas pelkkää seksiä pettämisenä.
Osa sortuu ylenpalttiseen mustasukkaisuuteen ilman syytä. Jos kumppani on mustasukkainen toisen harrastamasta itsetyydytyksestä, hälytyskellojen pitäisi soida.
– Jokaisella on oikeus omaan kehoonsa ja itsetyydyttämiseen. Sitä ei voi ulkopuolinen, kumppanikaan, kieltää. Se menee vallankäytöksi, jos toisen itsetyydytystä rajoitetaan. Toki, jos itsetyydytys vaikuttaa jotenkin suhteen seksiin negatiivisesti, asiasta täytyy keskustella, Lavikainen sanoo.