Osteoporoosi ei tunnu. Se saattaa antaa itsestään vain yhden näkyvän merkin ennen kuin luu haurastuu niin paljon, että murtuu.
– Osteoporoosi on siitä salakavala, että se voi kehittyä täysin oireettomana. Usein ensimmäinen oire on nikamamurtuma tai liian helposti tuleva muu murtuma, kuten ranne-, lonkka- tai olkapäämurtuma. Murtumat ovat kivuliaita, mutta osteoporoosi sinänsä ei, ortopedian erikoislääkäri Juha-Pekka Kaukonen sanoo.
Perinteisesti osteoporootikko mielletään kumararyhtiseksi, vanhaksi naiseksi.
– Huomattava lyheneminen on varsinkin naisilla osteoporoosin merkki. Kaikki lyhentyvät iän myötä, mutta yli neljän sentin pituuden aleneman pitäisi jo huolestuttaa.
Pituuden lyheneminen on ainoa näkyvä merkki, jonka osteoporoosi voi itsestään antaa.
– Välttämättä pituuden lyheneminen ei näy kumarana ryhtinä. Se riippuu siitä, mitkä nikamat menevät kasaan. Kun nikamat painuvat kasaan yleensä etuosastaan, niin ryhti painuu rintarangasta huonoksi ja tuloksena on kumara ryhti.
Netistä löytyy esimerkiksi FRAX-riskilaskuri, jonka avulla voi tunnettujen riskitekijöiden pohjalta arvioida omaa osteoporoosiriskiään.
– Sukutausta, pieni ruumiinpaino, aikainen menopaussi, tupakointi, laktoosi-intoleranssi, keliakia, huono D-vitamiinin saanti ja miehillä testosteronin puute ovat tyypillisiä riskitekijöitä, Kaukonen luettelee.
– Jos elää pitkään osteoporoosin kanssa tietämättä siitä, murtumariski kasvaa vähitellen ja vanhemmalla iällä nousee oikein kunnolla.
Osteoporoosi määritetään mittaamalla luun tiheys DEXA-laitteella.
– Mittaus tehdään, jos epäily ja riskiarviointi yhdessä antavat aihetta riittävän vakavaan osteoporoosiepäilyyn. Kaikkien ei kannata mittaukseen mennä.