Sipuli on vuoden vihannes, mikä on jo yksi syy istuttaa omat sipulit kasvimaalle viimeistään nyt. Sipuli on lisäksi iso osa suomalaista ruokakulttuuria ja sen viljely on äärettömän helppoa.
Sipulilajikkeita on paljon erinäköisiä ja -makuisia. Viljelytavat poikkeavat hieman toisistaan, mutta kaikkien lajikkeiden viljely on verraten yksinkertaista.
Sipulit viihtyvät yleensä hiekkapitoisessa multamaassa, mutta myös savipitoisessa maassa. Jos sipulit saavat vain osakseen tarpeeksi kosteutta, niin sato on varmaa. Istutus tapahtuu alkukesästä, kun lämpötila kohoaa yli 15 asteen. Alkukesästä istukkaat vaativat kastelua.
Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenman kertoi Kevätmessut 2015 -tapahtumassa parhaat vinkit yleisimpien sipulilajikkeiden kasvatukseen.
Sadonkorjuu käy näin:
- Elokuussa sipulin varret nahistuvat ja naatit kellastuvat. Jos varret eivät lähde natistumaan itsekseen, voi varret myös taittaa itse, jolloin sipulit tajuavat kypsyä.
- Naatit kerätään ja asetetaan kuivumaan pariksi päiväksi, jonka jälkeen ne siirretään lämpimään, 25–30 asteiseen paikkaan kuivumaan lisää. Esimerkiksi pyykinkuivausteline sopii hyvin naattien kuivaustelineeksi.
- Naatit voi irrottaa, kun ne ovat kuivia ja tietenkin irtoavat helposti.
- Kun sipulit on kuivattu huolellisesti, ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä.
Tiesitkö? 1940-luvulla vinkattiin, että varret tulee huitoa nurin laudan pätkällä.
Keltasipuli
Sipulit kasvatetaan usein istukkaista. Myös siemenestä voidaan kasvattaa, mutta kasvatus on hitaampaa ja työläämpää, eikä ensimmäisenä vuonna juurikaan saada satoa.
Sipuli-istutusten paikkaa vaihdetaan joka vuosi, jotta sipulikärpäset eivät seuraisi niitä. Sipulikärpäset tuhoavat satoa.
Istukat istutetaan 10 senttimetrin välein märkään maahan. Puolet sipulista saa jäädä näkyviin. Hallaharso kannattaa asettaa istukoiden päälle, sillä muuten fasaanit saattavat kaivaa sipulit ylös.
Punasipuli
Tiesitkö, että punasipuli on vain keltasipulin punakuorinen muunnos? Punasipulin maku on hieman voimakkaampi.
Hillosipuli
Hillosipuli on keltasipulin pieni, halkaisijaltaan noin kaksi senttimetriä paksu ja valkeakuorinen muunnos.
Jättisipuli
Isoja keltasipulilajikkeita kutsutaan jättisipuleiksi. Jättisipulit painavat npon 0,5-1 kiloa. Jättisipulin maku on keltasipulia miedompi.
Ryvässipuli
Ryvässipuli on keltasipulia maukkaampi ja hienomman makuinen muunnos. Ryvässipulin istukat istutetaan 25 senttimetrin välein. Ryvässipuli jakautuu 3-4 sipuliin. Sipulit tarvitsevat reilusti vettä ja paksun kerroksen katetta. Katteeksi sopii esimerkiksi silppurin läpi käytetty ruoho tai haravoidut lehdet.
Ruohosipuli
Kaupan valmiit ruukut käyvät myös istutettavaksi. Pillimäiset vihreät lehdet käytetään alkukesästä. Ruohosipuli kukkii nopeasti ja kukinnan jälkeen sipuli leikataan alas.
Purjosipuli
Maultaan purjo on sipuliksi mieto.
Purjo on haasteellinen sipulinkasvattajalle. Purjo täytyy esikasvattaa ja sen valkoinen varsi täytyy suojata joko multaamalla tai wc-paperirullalla.
Karhunlaukka
Karhunlaukka on kokonaan syötävä, monivuotinen ja kaunis kukka, joka istutetaan sipuleista. Karhunlaukka kasvaa kauniisti kuuliljan välissä.
Lähteet: Kasvikset.fi, Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenmanin luento Kevätmessuilla
Lue vinkit valkosipulin kasvatukseen, mikä onnistuu helposti vaikka ikkunalaudalla!
Huomenta Suomessa raotettiin onnistuneen laatikkoviljelyn saloja. Katso koko video alta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.