Vuosaaren surmattu vauva löytyi keskeltä sänkyä valkoiselle lakanalle aseteltuna – tämän erikoisen kysymyksen poliisi esitti

Vuosaaren vauvasurman esitutkintapöytäkirjat paljastavat erikoisen kysymyksen, jonka poliisi kysyi murhaepäillyn ystävältä. Aihepiiri toistuu myös vauvansa murhasta epäillyn naisen viestinvaihdossa siskonsa kanssa.

Tänään julkiseksi tullut esitutkintapöytäkirja on suurelta osin salattu, mutta pääosin julkisia ovat esimerkiksi epäillyt ystävien kuulustelukertomukset ja epäillyn viestinvaihto Afrikassa asuvien sukulaistensa kanssa.

Poliisi kysyi murhaepäillyn kahdelta ystävältä tämän uskonnollisuudesta.

– Onko (epäillyn nimi) uskonnollinen? poliisi kysyi.

– Kyllä. Uskonto oli hänelle tärkeä. Hän rukoili paljon. Jo ennen (vauvan nimi) syntymää hän vetäytyi rukoilemaan. Kun hän vetäytyi rukoilemaan, hän halusi olla rauhassa ja keskittyi rukoilemiseen, ensimmäinen ystävistä vastasi.

–  Hän rukoili paljon, se oli iso osa hänen elämäänsä, toinen ystävä kuvaili.

Sitten poliisi esitti erikoisen kysymyksen.

– Onko hän puhunut sinulle pahoista hengistä? poliisi kysyi.

– Ei hän ole mistään sellaisesta minulle puhunut, ensimmäinen ystävä vastasi.

Toisen ystävän kohdalla tämä kohta esitutkintapöytäkirjassa oli salattu eli se oli peitetty mustalla laatikolla

Vauvassa oli jo kuolinkankeutta

Syyttäjä vaatii nelikymppiselle naiselle rangaistusta kahdeksankuisen poikavauvansa murhasta. Syyttäjän mukaan teko tapahtui touko-kesäkuun vaihteessa noin 20 päivän ajanjaksolla Helsingin Vuosaaressa.

Syyttäjän mukaan nainen jätti vauvansa lähes kokonaan ravinnotta ja ilman juotavaa. Lapsi nääntyi kuoliaaksi. Syyttäjän mukaan äiti myös pahoinpiteli lasta ravistelemalla tai muulla tavoin niin, että lapsen aivoihin syntyi vammoja.

Äiti soitti 12. kesäkuuta itse hätäkeskukseen. Esitutkintapöytäkirjan mukaan ensihoito löysi vauvan sängyltä elottomana.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan lapsi oli asetettu keskelle sänkyä valkoisen lakanan tai pyyhkeen päälle ja hän oli ollut kuolleena jo jonkin aikaa.

Nainen oli tässä vaiheessa kertonut, että oli nähnyt lapsensa hengittävän viimeksi "tällä viikolla".

Outoja viestejä siskolle Afrikkaan

Esitutkintapöytäkirjasta löytyvän viestittelyn perusteella murhaepäilty viestitteli siskonsa kanssa samaan aikaan, kun hänen lapsensa teki kuolemaa. Viestittelyssä oli erikoisia piirteitä.

Viestittely tapahtui espanjaksi, sillä sisarukset ovat kotoisin Päiväntasaajan Guineassa, jossa epäillyn sisko asuu edelleen. Poliisi on kääntänyt viestit suomeksi.

Viestittelyssä vauvansa murhasta sittemmin epäilty nainen puhui jokseenkin outoja. 

– Hän vahtii minua ja kuulee kaiken, mitä sanon, hän kirjoitti siskolleen toukokuun lopussa.

Nainen asui tässä vaiheessa kaksin vauvansa kanssa asunnossaan Vuosaaressa.

– Haluaisin tietää siitä. Kuka? sisko kysyi.

– Haluan vain sanoa, että se, mitä elän täällä nyt, on meidän todellinen vapautus. Nyt kaikki loppuu, nainen viestitti siskolleen.

– En tiedä, muistatko, että kerroin sinulle yhden unen. Jossa Jeesus pelastaa meidät kaikesta pahasta. Ja vihollinen lähettää meille uudelleen. Sitä minä elän nyt, nainen kuvaili siskolleen.

– Se, mitä elän täällä, on hirveää/vaikuttavaa. Jos näet, miten se konna toimii veljessäsi. Kun se menee hänen sisälleen, nainen kirjoitti siskolleen.

Nainen viittasi siskolleen kirjoittamissaan viesteissä näkevänsä näkyjä ja keskustelevansa Jeesuksen kanssa. 

Tuomio myöhemmin

Helsingin käräjäoikeus käsitteli Vuosaaren epäiltyä vauvamurhaa tällä viikolla oikeudessa. Oikeus määräsi syyttäjän pyynnöstä murhasta epäillyn naisen mielentilatutkimukseen.

Oikeus antaa asiasta myöhemmin välituomion ja mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen myös lopullisen ratkaisunsa.

Lue myös:

    Uusimmat