USA lähettää sotilaita Israeliin

Yhdysvallat vahvistaa Israelin ilmapuolustusta.

Yhdysvallat lähettää Israeliin noin 100 sotilasta, sanoo maan puolustusministeriö. Asiasta kertovat muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN ja The New York Times.

Sotilaiden tehtävä on käyttää Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) -ilmatorjuntajärjestelmää, jonka Yhdysvallat lähettää Israeliin.

THAAD-järjestelmä on suunniteltu ampumaan alas ballistisia ohjuksia. Iran on hyökännyt sekä huhti- että lokakuussa Israeliin suurella määrällä ballistisia ohjuksia.

Israelin ilmapuolustusta on jo valmiiksi usein kuvattu maailman parhaaksi.

CNN:n mukaan on harvinaista, että Yhdysvallat lähettää sotilaitaan Israelin rajojen sisäpuolelle, vaikka maan joukot ovatkin tukeneet Israelia taistelutehtävissä esimerkiksi viimeisen vuoden aikana.

Noin sadan sotilaan ryhmä on tyypillinen määrä THAAD-ilmatorjuntajärjestelmän yhteydessä.

Vaikka Yhdysvaltojen hallinto presidentti Joe Bidenin johdolla on kritisoitunut Israelin tapaa käydä sotaa ja vaatinut Lähi-itään tulitaukoa, eivät maan asetoimitukset Benjamin Netanjahun johtamaan valtioon ole loppuneet.

Tukholman kansainvälisen rauhaninstituutin mukaan 69 prosenttia Israeliin toimitetuista aseista tulee Yhdysvalloista. 

Vuoden 2023 lopulla Yhdysvallat lähetti Israelille tuhansia ohjattuja pommeja ja ohjuksia, ajatushautomo raportoi. Alkuvuodesta Yhdysvallat toimitti Israelille sekä F-35 että F-15-hävittäjiä.

"Suursodan partaalla"

Lähi-idän tilanne on kiristynyt entisestään viime viikkoina.

Tällä hetkellä odotetaan ja pelätään Israelin vastausta Iranin lokakuussa tekemään liki 200 ballistisen ohjuksen iskuun.

Kostoa pidetään jotakuinkin varmana, vain sen aika, paikka ja kokoluokka ovat aitoja kysymysmerkkejä.

Israelin maahyökkäys Libanoniin on sekin kiihtymään päin. Israel on antanut yhä uusia evakuointikäskyjä Etelä-Libanonin asukkaille. Iranin tukeman Hizbollahin ja Israelin joukkojen välisten taisteluiden koventuessa Libanonin päivittäiset pommitukset jatkuvat.

Viime viikolla Israel aiheutti laajaa tyrmistystä tulittamalla kohti Libanonissa olevia YK:n rauhanturvaajia. Ainakin viisi on haavoittunut hyökkäyksissä.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan johtavan asiantuntijan Olli Ruohomäen mukaan on vaara, että nyt ollaan "oikeasti suursodan partaalla".

– Tässä tarvitaan diplomatiaa, diplomatiaa, diplomatiaa, hän summasi MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat