WP kertoo Mossadin kavalasta operaatiosta: Varmisti, että hakulaiteräjähdys silpoo käyttäjältään kummatkin kädet

10:33img
Katso Huomenta Suomessa 19. syyskuuta käyty keskustelu: Mitä Libanonin hakulaiteräjähdyksistä Lähi-idässä seuraa?
Julkaistu 06.10.2024 17:58
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Israelin tiedustelupalvelu Mossadin tekemästä hakulaitehyökkäyksestä on paljastunut uutta tietoa.

39 ihmistä kuoli ja useita tuhansia loukkaantui, kun äärijärjestö Hizbollahin hallussa olleita hakulaitteita ja radiopuhelimia räjähti eri puolilla Libanonia 17. ja 18. syyskuuta. Laitteisiin piilotetut räjähteet laukaistiin kauko-ohjatusti. Uhrien joukossa oli sekä Hizbollahin jäseniä että siviilejä.

The Washington Post kertoo Hizbollahin valinneen iskussa käytetyn vankkarakenteisen AR924-hakulaitteen käyttöönsä, koska se oli suunniteltu kestämään taistelukentällä.

Hakulaite oli vedenpitävä ja siinä oli suuri akku, joka mahdollisti pitkän toiminta-ajan. Hakulaitteiden oli määrä olla myös Israelin tiedustelun ulottumattomissa. Hizbollah hankkikin käyttöönsä 5 000 kappaletta kyseistä hakulaitemallia. Todellisuudessa kyseessä oli Mossadin virittämä ansa. 

Lue myös: Tällainen on Israelin tiedustelupalvelu Mossad, jonka ansioluettelossa on salamurhia, ydinohjelman sabotaasi ja siepattu natsiupseeri

Laitteiden käyttäjät eivät aavistaneet, että heidän käytössään oli tosiasiassa Israelin pommi. Laitteessa oli myös erittäin kavala ominaisuus, joka edellytti kahden käden käyttöä viestien purkamisessa. Tällöin laitteen käyttäjän kummatkin kädet tuhoutuivat kotelon sisällä olleen pommin räjähtäessä.

Vuosia kestänyt operaatio

The Washington Postin lähteiden mukaan petollisten viestintälaitteiden ujuttaminen Hizbollahin käyttöön oli Mossadin vuosia kestänyt operaatio, jonka lonkerot ulottuivat useisiin eri maihin.

Käytännössä kyseessä oli viestinnän Troijan hevonen, joka kavaluudessaan hakee vertaistaan. 

Operaation ensimmäisessä vaiheessa Mossad alkoi ujuttaa Libanoniin viriteltyjä radiopuhelimia jo vuonna 2015. Näissä laitteissa oli myöhemmin kuvioon astuneiden hakulaitteiden tapaan piiotettu räjähde ja lisäksi myös salakuuntelumahdollisuus. Näin Israelilla oli pääsy kuuntelemaan Hizbollahin viestintää vuosikausien ajan. Yhdeksän vuotta myöhemmin mukaan tulivat pahamaineiset AR924-hakulaitteet, joihin oli asennettu voimakas räjähdepanos.

Lue myös: Iranissa paniikki: Israelin pelätään soluttautuneen maan ylimpään johtoon

Hakulaiteoperaatio naamioitiin Hizbollahilta piiloon siten, että laitteet tulivat näennäisesti taiwanilaiselta Apollo-hakulaitteiden valmistajalta. Taiwanilaisyhtiöllä ei ollut tietoa Mossadin suunnitelmasta.

Todellisuudessa Hizbollahille myydyt hakulaitteet oli koottu Israelissa Mossadin valvonnassa. Ironista on, että suunnitelman kautta Hizbollah osti siis tietämättään räjähteitä, jotka tulisivat tappamaan sen jäseniä.

Taidokkaasti piilotetut viritykset

Räjähde oli ympätty hakulaitteeseen niin taidokkaasti, että sitä ei pystynyt havaitsemaan edes siinä tapauksessa, että joku olisi päättänyt purkaa laitteen. Itse asiassa Israelin viranomaiset uskovat, että Hizbollah purki ja kuvasi jopa röntgenin avulla joitakin hakulaitteita.

Hakulaitteissa oli piilossa myös Mossadin lisäämä vastaanotin, jonka kautta Mossad kykeni lähettämään räjähdykseen johtavan signaalin.

Lehden mukaan Israel ei ollut kertonut edes Yhdysvalloille operaatiostaan.

Lue myös: Ex-presidentti: Iran jahtasi Israelin vakoojia erikoisryhmällä, jota johtikin Israelin Mossad

Israel pääministeri Benjamin Netanjahu hyväksyi lopulta laitteiden räjäyttämisen tilanteessa, jossa niiden katsottiin aiheuttavan mahdollisimman paljon tuhoa. Tällöin Mossad aloitti valmistelut sekä hakulaitteiden, että radiopuhelimien räjäyttämiseksi.

Syyskuun 17. päivänä tuhansiin Apollo-hakulaitteisiin ympäri Libanonia ja Syyriaa värähti viesti: ”Olet saanut suojatun viestin”. Käyttäjän avatessa viestiä kahden sormen painalluksella katala ansa laukesi. Pian tämän jälkeen tuhansia muita hakulaitteita räjähti etäohjattuna. Seuraavana päivänä räjähti satoja radiopuhelimia tappaen useita ihmisiä.

Tuoreimmat aiheesta

Lähi-idän kriisi