Ex-presidentti: Iran jahtasi Israelin vakoojia erikoisryhmällä, jota johtikin Israelin Mossad

Suomalaisasiantuntija pitää "ihan selkeänä", että vähintään Iranin tukema Hizbollah on Israelin soluttama.

Israelin ulkomaantiedustelupalvelu Mossad on soluttautunut korkealle Iranin tiedustelupalveluun, väittää Iranin entinen presidentti Mahmoud Ahmedinejad yhdysvaltalaismedia CNN:n Turkin kanavan haastattelussa.

Asiasta uutisoivat muun muassa israelilaismediat Jerusalem Post ja Times of Israel.

Iran perusti ex-presidentin mukaan Iranilla oli yksikkö, jonka tehtävänä oli torjua Mossadin toiminta Iranissa.

Yksikön toiminta oli Iranin kannalta katastrofaalista. Yksikön johtajaksi valikoitui henkilö, joka oli itsekin Mossadin agentti. Hänen lisäkseen Mossad-vastaiseen ryhmään valittiin 20 muutakin Mossadille työskentelevää henkilöä.

Ryhmä työskenteli tehokkaasti Iranin sisällä Israelin laskuun varastaen muun muassa Iranin ydinohjelmaan liittyviä dokumentteja. Tämän lisäksi Mossadin agentit tappoivat useamman Iranin ydinaseohjelman parissa työskennelleen henkilön.

Tiedossa ei ole, koska kyseinen väitetysti Israelin soluttama yksikkö toimi ja missä vaiheessa Mossadin soluttautuminen huomattiin. Asiasta kertonut Ahmedinejad oli Iranin presidenttinä vuosien 2005–2013 välillä.

Iranin ongelma ei ole ratkennut. Uutistoimisto Reutersin iranilaislähteiden mukaan Iranin ylin johtaja Ayatollah Ali Khamenei on syvästi huolissaan Israelin mahdollisesta soluttautumisesta maan korkeimpaan johtoon.

Vaikuttaa "ihan selkeältä"

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Timo R. Stewartin mukaan vaikuttaa "ihan selkeältä", että Israel on soluttautunut ainakin Iranin voimakkaasti tukemaan Hizbollahiin ja paljon mahdollisesti myös Iranin johtoon.

– Israel on käytännössä tappanut koko Hizbollahin johdon. Myös hakulaite- ja radiopuheluiskut viittaavat soluttautumiseen, Stewart sanoo MTV Uutisille puhelimitse.

Libanonin mukaan pelkästään hakulaiteiskussa kuoli 37 ja haavoittui 2 931 ihmistä. Hizbollah on vahvistanut iskun kohdistuneen sen jäseniin.

– Israel myös salamurhasi Iranin pääkaupungissa Teheranissa Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin, joka majoittui Iranin vallankumouskaartin tiloissa, Stewart jatkaa.

Epäilyt Mossadin soluttautumisesta Iranin ja Hizbollahin johtoon heräsivät Iranissa jo heinäkuussa, kun Hizbollahin komentaja Fuad Shukr kuoli Israelin Libanonin pääkaupunki Beirutiin tekemässä ilmaiskussa. 

Mossad tyypillisesti järjestää Israelin tekemät salamurhat.

Anekdoottina Stewart kertoo koko kuvion muistuttavan hieman israelilaista televisiosarjaa Tehran, joka kertoo Iranissa syntyneestä, mutta Israelissa kasvaneesta naisesta, joka työskentelee Israeliin laskuun Iranissa. 

Tällaiset Lähi-idän kireää tilannetta käsittelevät vakoojasarjat ovat "Israelin bravuuri", Stewart sanoo.

Iran tutkii nyt perusteellisesti Israelin mahdollista soluttautumista maan korkeimpaan johtoon.

Syynäykseen ovat joutuneet sekä vallankumouskaarti että turvallisuusviranomaiset, iranilaisviranomainen sanoi Reutersille.

Vanhat viholliset

Stewartin mukaan on selvää, että jos väitteet Israelin soluttautumisesta syvälle Iranin ja Hizbollahin johtoon pitävät paikkansa, on kyse pitkän aikajänteen operaatioista.

– Kyse ei ole tuoreista vihollisuuksista. Hizbollahia vastaan on osattu varautua viimeistään vuodesta 2006 lähtien, sitä ennekin Israelilla ja järjestöllä on pitkä historia keskenään, Stewart kertoo.

Israelin edellinen maahyökkäys Libanoniin tapahtui vuonna 2006. Hyökkäys oli pitkälti epäonnistunut, sanoi Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola MTV Uutisille.

– Sama juttu Iranin kohdalla. Se on ollut Israelin ulkomaantiedustelulle Mossadille pitkäaikaisen kiinnostuksen kohde, Stewart jatkaa.

Israelin todennäköisenä pidetty soluttautuminen Hizbollahiin on hidastanut myös uuden johtajan valintaa. Jos johtaja nimetään, pelätään hänen olevan välittömässä vaarassa.

Torstain ja perjantain välisenä yönä Israelin armeija teki voimakkaan ilmaiskun Libanonin pääkaupunkiin Beirutissa sijaitsevaan bunkkeriin, jossa Hizbollahin seuraavaksi johtajaksi arvellun Hashem Safieddinen arvioitiin olleen. 

Tiedossa ei ole, kuoliko tai haavoittuiko Safieddinen Israelin iskussa.

– Kaiken kasassa pitänyt luottamus on kadonnut, iranilaisviranomainen sanoi Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat