YK:n ympäristöjohtaja Erik Solheim on eronnut virastaan sen jälkeen, kun brittilehti The Guardian paljasti miehen esimerkiksi käyttäneen satojatuhansia dollareita lentomatkustamiseen.
YK:n ympäristöjohtaja Erik Solheimin ympärillä kuohuu. Ympäristöjohtaja jätti eroanomuksensa tiistaina sen jälkeen, kun brittiläiselle sanomalehti The Guardianille vuodetut asiakirjat paljastivat, että mies oli käyttänyt esimerkiksi lähes 500 000 dollaria lentomatkustamiseen.
Video: Ilmastoraportin mukaan lämpeneminen pidettävä alle kahdessa asteessa
1:26
Guardianin lähteiden mukaan YK:n pääsihteeri António Guterres olisi itse pyytänyt miestä eroamaan, sillä useat Solheimin toimiin tyytymättömät jäsenmaat eivät suostuneet maksamaan Yhdistyneille Kansakunnille ennen miehen toimiin puuttumista.
Matkusti suurimman osan ajasta
Brittilehdelle vuodetusta raportista käy ilmi, että ympäristöjohtaja laittoi rahaa palamaan etenkin lentämiseen. 668 päivästä mies oli ollut reissussa 529 päivää ja näihin matkoihin YK:n rahoja oli käytetty 488 000 dollaria.
Monen mielestä Solheimin holtiton lentäminen vahingoitti YK:n ympäristöohjelman mainetta vihreiden arvojen esilletuojana.
Esimerkiksi ympäristöohjelman matkoihin käytetyt varat tuplaantuivat vuosien 2014 ja 2017 välillä.
1:59
Video: Suomi saa kiitosta lentomatkustamiseen tekemistään päästövähennyksistä.
Lähes kaikki matkaraportit puuttuivat tai olivat puutteellisia
Kaikkien YK:n henkilökuntaan kuuluvien on täytettävä jokaisesta matkasta raportti viimeistään kahden viikon kuluttua matkan päättymisestä. Vuodettujen asiakirjojen mukaan ympäristöohjelman työntekijöiltä tämä raportti usein puuttui täysin.
Yhteensä 596 matkasta 210 tapauksessa raportteja ei löytynyt ollenkaan ja 200 muussa tapauksessa raportit oli tehty määräajan umpeuduttua ja ainoastaan silloin, kun niiden perään oli erikseen kyselty.
Esimerkiksi yhdessä tapauksessa Solheim oli matkustanut Washingtonista Pariisin viikonlopun viettoon ja sitten sieltä New Yorkiin.
Henkilökuntakin tyytymätöntä
Myös YK:n ympäristöohjelmassa työskentelevät ihmiset olivat Guardianin lähteiden mukaan tyytymättömiä Solheimin toimiin. Esimerkiksi yksi vesistöistä, maasta ja ilmastosta vastaavan jaoston johtaja kommentoi eräässä tapaamisessa Solheimin toimia kaikkien elämää vaikeuttavaksi.
– Osa jaostomme työstä on käytännössä päätynyt umpikujaan, sillä lahjoittajat ovat jäädyttäneet meille annetut rahat, hän kertoi.
– Kukaan meistä ei ole yksilönä tärkeämpi kuin YK itse. Ihmiset eivät saisi tässä organisaatiossa laittaa heidän omaa agendaansa järjestön agendan edelle, koskivat nämä sitten asuinpaikkavalintoja tai tapoja matkustaa, mies näpäytti.