Mitä ihmettä? Huolta herättänyt räjähdelaiva Ruby pysähtyi lähelle Britannian vaarallisinta hylkyä

Venäjän Kantalahdesta liikkeelle lähtenyt, valtavaa ammoniumnitraattilastia kuljettava MV Ruby -rahtilaiva on tällä hetkellä ankkuroituna lähellä Englannin rannikkoa.

Hinattavan Rubyn matka pysähtyi jälleen syyskuun lopulla, kun Malta kieltäytyi ottamasta sitä vastaan omaan satamaansa. Ennen Maltaa Rubyn aikomus oli matkata kohti Liettuaa, mutta myös tämä rantautuminen torpattiin.

Brittiläismedia Newsweek on laittanut merkille mielenkiintoisen yksityiskohdan alueesta, jossa Ruby tällä hetkellä odottaa ankkuroituna käskyjä. Lähellä Englannin rannikkoa sijaitsee nimittäin tunnettu toisen maailmansodan aikainen haaksirikkoutunut SS Richard Montgomery -laiva.

MV Ruby on meriseurantasivusto MarineTrafficin mukaan noin 48 kilometrin päässä hylystä.

SS Richard Montgomerya on kutsuttu nimellä "tuomiopäivän hylky", sillä sen kyydissä oli upotessaan vuonna 1944 noin 1 400 tonnia räjähteitä. 

Yleisradio BBC kertoo, että Iso-Britannian hallitus on päättänyt poistaa hylyn mastot, jotta ne eivät romahtaisi ja aiheuttaisi räjähdystä. Purkutyöt ovat kuitenkin viivästyneet, sillä aluksen lähimaastosta löydettiin 18 uutta tunnistamatonta esinettä.

– Pahin skenaario on, että kaikki räjähtää valtavan pamauksen saattelemana, aihetta perusteellisesti tutkinut professori David Alexander University College Londonista kuvailee. Hänen mukaansa räjähdys voisi aiheuttaa jopa pienimuotoisen tsunamin.

Alexander peräänkuuluttaa, että laivan rakenne heikkenee vuosi vuodelta, aiemmat arviot siitä, että tilanne muuttuisi turvallisemmaksi ajan myötä, on virheellinen.

Komentaja-kapteeni: "Teoriassa mahdollista"

Kysymys kuuluukin, että onko rahtilaiva sattumalta päätynyt alueelle, jossa on räjähdysherkkä hylky? MTV Uutiset tavoitti komentaja-kapteeni, merikapteeni evp. Antero Nykäsen, jonka mukaan mistään massiivisesta räjähdyksestä ei kannata huolestua.

– En voisi kuvitella, että tällaista olisi suunnitteilla. Mutta tietenkin jos sen järjestää räjähtämään, niin sitten se räjähtää. Jos ankkurilla sopivaan kohtaan haraa, niin teoriassa on mahdollista, Nykänen kuvailee.

Nykänen ihmettelee Rubyn tiimoilta outoja toimia, mitä se tekee jatkuvasti. Jo se, että laiva päästettiin vauritoituneena ylipäätään matkaan, ei ole loogista.

– Tämäkin paikka missä se on nyt ankkuroituna on äärimmäisen huono, sillä siellä on kova virtaus. Hyvissä olosuhteissa ankkuri pitää hiekassa ja mudassa, mutta syysmyrskyssä ankkuri ei tule yksinkertaisesti pitämään.

Nykänen uskoo, että MV Ruby "tappaa tällä hetkellä aikaa" ja odottaa päätöksiä.

– Samalla kun laiva on tekemättä yhtään mitään, menetetään isoja summia rahaa. Mutta tietenkin taustalla voi olla voimia, joille tällaisella rahalla ei ole väliä. Tällöin on tarkoitus aiheuttaa vain hämminkiä ja ongelmia, Nykänen kertoo.

Rubyn omistaja on kertonut, että brittimedian pelko siitä, että laiva on "kelluva pommi" on perusteeton. Lausunnossaan se myös kertoo, että ammoniumnitraatti on "yleisesti kuljetettava lasti tällä menetelmällä, eikä se aiheuta uhkaa".

Lue myös:

    Uusimmat