Ruben Stiller Ylen monimuotoisuuskohusta: "Teitä on johdettu pahasti harhaan"

Ylen monimuotoisuuskoulutuksista noussut kohu on toimittaja Ruber Stillerin mukaan paljon melua tyhjästä. 

Yli 40 vuotta toimittajana työskennellyt Ruber Stiller vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa ja kommentoi Ylen monimuotoisuuskoulutuksista noussutta kohua. 

Julkisessa keskustelussa monimuotoisuuskoulutuskohussa on kyse siitä, että Yle olisi kehottanut toimittajiaan lisäämään enemmän vähemmistön edustajia eri sisältöihin. 

Ongelmaksi tässä muodostuu monen mielestä niin sanotut "kiintiöhaastateltavat". Kritiikin taustalla on se, että henkilöä päätettäisiin haastatella vain siksi, että hän on vähemmistön edustaja, ei siksi, että hän olisi paras haastateltava aiheeseen. 

– Kerrottakoon katsojille, että kun tämä kohu on syntynyt Suomessa, niin teitä on johdettu pahasti harhaan. Koko kohu on pötyä suurimmissa määrin, Stiller sanoo.  

– Minä en esimerkiksi ole koskaan saanut (Yleisradiossa) keneltäkään mitään ohjeita, miten nyt pitää ottaa huomioon vähemmistöt. Jos siellä on tätä diversiteettikoulutusta, minkä minäkin ottaisin mielelläni vastaan, meneekö jollakin aamupuurot väärään kurkkuun, jos siellä on joku vähemmistön edustaja keskustelemassa toimituksessa siitä, miten vähemmistöt näkevät asiat, hän jatkaa.

Koulutusten vaikutusta ei voida osoittaa

Stillerin mukaan kummallisinta koko kohussa on, että ylipäänsä koko Suomessa monissa eri yrityksissä annetaan monimuotoisuuskoulutuksia, Yle ei ole asiassa poikkeustapaus. 

Kohussa pitäisi pystyä osoittamaan, ovatko kyseiset koulutukset vaikuttaneet mitenkään Yleisradion journalismiin, Stiller sanoo. 

Hän nostaa esiin myös kansainvälisen trendin, jonka mukaan esimerkiksi Hollywoodissakin ohjeistetaan muistamaan eri vähemmistöjen edustajat. 

– Pitäisi katsoa vähän tästä Suomi-nimisestä tynnyristä maailmalle.

Myös rahoitusmotiivi puhuttaa

Stiller korostaa, ettei hän ole koskaan Ylellä joutunut tilanteeseen, jossa häntä olisi kehotettu ottamaan tietty määrä vähemmistön edustajia ohjelmaan mukaan. 

Ilmoille on noussut myös kysymys siitä, voiko monimuotoisuuskohun taustalla olla osaltaan se, että kohu voi vaikuttaa Yleisradion rahoitukseen. 

– Sellainen ajatus on minunkin mieleeni tullut, Stiller sanoo. 

Lisäksi Stiller näkee, että kyseessä on vain yksi osa sarjasta kulttuurisotia, joita yritetään nostaa huomion saamiseksi. 

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat