Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) valitsi väärän matkan, syyttää kaksi hänen edeltäjäänsä.
Kai Mykkänen osallistui tällä viikolla Suomen valtiovierailulle Kiinaan tasavallan presidentti Alexander Stubbin delegaatiossa.
Tämän takia Mykkänen ei ole vielä osallistunut Kolumbiassa järjestettävään YK:n luontokokoukseen.
Entiset ympäristö- ja ilmastoministerit, vihreiden Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen arvostelevat tiedotteessa Mykkäsen ratkaisua.
Vihreiden poliitikkojen tiedotteen mukaan niin sanottu korkean tason ministeriosuus kokouksessa päättyi eilen, ja Suomen puheenvuoron piti ministerin sijasta virkamies.
– Tämä kertoo hallituksen arvovalinnasta: kauppasuhteet Kiinaan ovat tärkeämpää kuin YK:n biodiversiteettikokous, jossa etsitään keinoja luontokadon pysäyttämiselle, Mikkonen sanoo tiedotteessa.
– Mediatietojen mukaan Kiinassa saatiin kaupaksi kanan siipiä ja jalkoja. Epäselväksi sen sijaan jää, kuka huolehtii luonnon tilan parantamisesta, kun asiasta vastaava ministeri ei pidä sitä tärkeänä, Mikkonen toteaa.
Viittaus kanansiipiin liittyy uutisiin siitä, että suomalaiset lihatalot HKFoods ja Atria aloittavat broilerin viennin Kiinaan.
Maria Ohisalo sanoo tiedotteessa, ettei keksi, minkä vientimatkan hän olisi priorisoinut luontokokouksen edelle.
– Olisin priorisoinut luonnon broilerinviennin edelle, tiedotteen otsikossa sanotaan.
Kiertotalouden edistämistä Kiinassa
Ministeri Mykkänen ei jätä koko luontokokousta väliin. Hän on matkustamassa Kolumbiaan ja osallistuu Ylen mukaan tällä viikolla kokoukseen päättäviin poliittisiin neuvotteluihin.
Kiinan-vierailulla Mykkänen allekirjoitti kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa, joilla halutaan edistää Suomen ja Kiinan yhteistyötä esimerkiksi kiertotaloudessa.
Mykkänen tapasi Kiinassa muun muassa maan ekologia- ja ympäristöministeriön varaministeri Zhao Yingminin ja asumis- ja kaupunkimaaseutukehityksen varaministeri Jiang Wanrongin.
Suomen luontokatosuunnitelma ei vielä valmistunut
YK:n luontokokouksessa Kolumbian Calissa keskitytään luontokadon pysäyttämiseen.
Jättimäiseen kokoukseen ja sen oheistapahtumiin odotetaan yhteensä 15 000 osallistujaa.
Kokouksessa haetaan sopua erityisesti sitä, miten aiemmin päätettyjen luontotavoitteiden toteutumista tullaan seuraamaan.
Suomen hallitus ei ole vielä saanut valmiiksi omaa kansallista luontokatosuunnitelmaansa. Oppositio onkin kritisoinut Mykkäsen matkaavan kokoukseen "tyhjin käsin".