Ilmaston superviikko on meneillään. On nähty suuria ilmastomielenosoituksia eri puolilla maailmaa. On kuultu uusia tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen etenemisestä. On seurattu YK:n pääsihteerin järjestämää ilmastokokousta. On luettu IPCC:n uusinta ilmastoraporttia merenpinnan noususta, jäätiköiden sulamisesta ja meren lämpenemisestä.
Maailman ilmatieteen järjestön mukaan viisi viimeistä vuotta ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät. Ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen päästöt eivät suinkaan ole vähentyneet viime vuosina. Viimeisten viiden vuoden aikana päästöt ovat kasvaneet viidenneksellä ja kasvu näyttää jatkuvan.
Tuoreen YK-raportin mukaan maailman valtioiden päästövähennyssitoumukset eivät riitä alkuunkaan. Ne pitäisi kolminkertaistaa nykyisestä, jotta lämpeneminen saataisiin pysäytettyä kahteen asteeseen. Lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen vaatisi tavoitteiden kiristämistä viisinkertaisiksi. Nykyisillä lupauksilla ollaan kovaa vauhtia matkalla kolme astetta lämpimämpää maailmaa.
Puhetta riittää, käytännön toimet puuttuvat
Todisteita lämpenemisestä on riittävästi ja tiedeyhteisö on yksimielinen ongelman vakavuudesta.
Päättäjillä ja valtioiden johtajilla on enemmän kuin riittävästi tietoa siitä, että ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii nopeita ja tehokkaita toimia. Puhetta riittää, mutta vaikuttavat toimet loistavat poissaolollaan.
Kaikista tutkimustuloksista huolimatta YK:n pääsihteerin ilmastokokouksessa ei juuri kuultu valtioilta uusia ja tavoitteeseen nähden riittäviä päästövähennyssitoumuksia.
Greta Thunberg ja Trump otsikoissa
Niiden sijaan uutisoitiin Greta Thunbergin vaikuttavasta puheesta päättäjille: "Kuinka te kehtaatte?"
Hyvin tuntuvat kehtaavan.
Lööpeissä loisti myös presidentti Trump, joka piipahti odotusten vastaisesti ilmastokokouksessa ja ivasi Thunbergin voimakasta ilmastopuhetta twiitissään.
Vastuunkantajat puuttuvat
Ikävä kyllä ilmastoviikon tulos näyttää jäävän aika laihaksi. Todisteita, vaatimuksia ja toiveita on esitetty tukuttain, mutta vastuunkantajat ovat vähissä.
Päätöksiä siirretään aina seuraaviin vaaleihin tai seuraavaan ilmastokokoukseen.
Kuinkahan iso ilmastokatastrofi tarvitaan, että ongelmalle tehdään oikeasti jotain?
Pelkkä tavallisten ihmisten aktiivisuus ei vain riitä. Vaikka kuinka lisäisimme kasvissyöntiä ja vähentäisimme autoilua, vaikutus on liian pieni. Hallitusten pitäisi ohjata ja tukea kansalaisten ja teollisuuden ratkaisuja ja asettaa riittävän kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet. Ja mukaan tarvitaan kaikki maailman maat.
Viivyttelyyn ei kerta kaikkiaan ole aikaa eikä varaa. Sen osoittavat jo tähän mennessä koetut ilmaston lämpenemisen seuraukset.