Yonatan Gebrenegus kävi läpi useita laitoksia ja tuli täysi-ikäiseksi koulukodissa – nyt hän kertoo, miksi nuoret syrjäytyvät

8:06img
Katso videolta Yonatanin koko haastattelu.
Julkaistu 04.04.2022 07:01
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

"Olen päässyt tutustumaan lastensuojelun epäkohtiin." Näin Yonatan Gebrenegus aloittaa haastattelun. Hän on käynyt läpi useita sijaishuollon laitoksia ja on ollut perustamassa Osallisuuden aika -yhdistystä. 

– Nuoret, jotka oireilevat vakavasti, ovat kokeneet, että tavallinen tapa elää ei ole tarjonnut heille niitä kokemuksia, joita ihminen tarvitsee. Tunteelliset tarpeet eivät ole täyttyneet – oma paikka, rakkaus, hyväksyntä.

Haastattelussa Yonatan Gebrenegus haluaa antaa äänen suuremmalle joukolle lastensuojelussa olevia lapsia.

– Mitä myöhemmin nuoren elämään puututaan, sitä vaikempi häntä on auttaa. Ihmissuhteiden rakentaminen ei tapahdu nopeasti.

"Mieti, jos olisit nuori, jolla olisi 50 muutosta vanhemmuudessa"

Vuosittain arviolta sadat lapset täysi-ikäistyvät takanaan vähintään kymmenen sijoituspaikkaa.

Gebrenegusilla on kokemusta laitoskiertolaisuudesta. Hänen mukaansa luottamusta on vaikea rakentaa, jos ihmiset ympärillä vaihtuvat kokoajan.

3:47img

Jenni Lehtisen Helmi-tytär tappoi itsensä viime elokuussa vain 17-vuotiaana. Itsemurhaa edelsi kolmen vuoden lastensuojelun asiakkuus, jonka aikana itsetuhoinen tytär luisui yhä syvemmälle huumepiireihin.

Kuntaliiton asiantuntija kertoo laitoskiertolaisuuden olevan vahingollista lapsen kehitykselle. Sijoituspaikkoja voi olla pahimmillaan yli 50. 

– Mieti, jos olisit nuori, jolla olisi 50 muutosta vanhemmuudessa. Mitä enemmän lasta siirretään paikasta toiseen, sitä vaikeampaa on saada henkilöstä koppia, toteaa Gebrenegus.

Lastensuojelu Yonatan 2

– Nuorella on tarve vakaaseen ympäristöön, että hän pystyisi rakentamaan omaa personaalisuutta ja tasapainoista identiteettiä, kokemusasiantuntija jatkaa.

"Aika monet nuoret kokevat, että he ovat täysin lastensuojeluprosessien ulkopuolella"

Gebrenegus täysi-ikäistyi koulukodissa ja koki, että hänen tuen tarvettaan ei kyetty viemään laitoksessa loppuun saakka. Totuttu vinoutunut elämäntapa jatkui vielä jonkin aikaa koulukodin jälkeenkin.

Nyt Gebrenegus puhuu ehdollisesta syrjäytymisestä. Hänen mukaansa monet nuoret kokevat, että he ovat täysin lastensuojeluprosessien ulkopuolella.

– Nuoret kokevat, että "nämä henkilöt päättävät mun asioita – en ole mukana mun omassa elämässä", ja sillä tavalla ehdollistetaan nuoret syrjäytymään. 

Gebrenegus toivoo, että asioista voitaisiin puhua avoimemmin.

– Jos olet ollut koko elämäsi ajan irrallinen omasta prosessistasi, on hyvin vaikea kiinnittyä tällaiseen auktoriteettiin niin kuin yhteiskunta. 

7:37img

Suomea järkyttänyt Koskelan teinimurha nosti esiin huolen lastensuojelun ongelmista – onko mikään muuttunut?

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalipalvelut