Yskä on ärsyttävä vieras, joka pitää vain kestää. Professori kertoo yskänlääkkeiden tai kurkkupastillien vaikutuksen olevan lähinnä lumetta.
– Konstit yskän helpottamiseksi ovat aika vähäiset. Vanha kansa sanoi, että yskä paranee yskimällä, ja suurimmassa osassa tapauksista näin onkin. Pitää vain antaa ajan kulua, olla kärsivällinen ja odottaa, että yskä menee ohi, keuhkosairauksien erikoislääkäri ja määräaikainen professori Heikki Koskela vastaa.
Yskänlääkkeet saavat Koskelalta tyrmäyksen.
– Olen pääsääntöisesti sitä mieltä, ettei niitä kannata ottaa. Käsikaupassa myytävien yskänlääkkeiden teho on hyvin vähäinen, eikä tehoa ole juurikaan tutkittu tavallisimmassa ongelmassa eli tupakoimattoman ihmisen pitkittyneessä yskässä. Myyntiluvat perustuvat siihen, että joistakin yskänlääkkeistä on tutkimuksissa havaittu olevan jonkin verran hyötyä niin sanottuun tupakkayskään. Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, että ne auttaisivat ollenkaan muun laatuiseen yskään.
– Sama pätee reseptillä myytäviin yskänlääkkeisiin. Hyviä yskänlääkkeitä ei oikein ole olemassa, Koskela sanoo.
Miksi yskänlääkkeitä sitten edelleen myydään?
– Se on hyvä kysymys. Ehkä potilas hyötyy lumevaikutuksesta. Mutta jos on kokeillut yskänlääkkeitä eikä ole havainnut niistä selvää hyötyä, niin ei niitä kannata tavaksi ottaa.
– Lääkärinä saatan kokeilla yskänlääkettä potilaalle silloin, kun tällä on ollut hyvin vaikea yskä vaikka kymmenen vuoden ajan ja jostakin lääkkeestä on tutkimuksessa osoitettu olevan jonkinlaista tehoa. Siis tilanteessa, jossa ei ole oikein mitään annettavaa ja haluaisi kuitenkin jotenkin helpottaa potilaan oloa.
Mitä tulee kurkkupastilleihin, niihin Koskela ei nojaisi yskänlääkkeidenkään vertaa.
– Kurkkupastilleista ei ole yskän hoidossa mitään tieteellistä näyttöä. Toki jos ne tuntuvat helpottavan oloa, niin ei muuta kuin pastilli suuhun.
Vaikka keinot yskän hoitoon ovat vähäiset, köhimisen ehkäisemiseksi saattaa olla jotakin tehtävissä.
– Viime aikoina tehdyt tutkimukset näyttävät, että lähes päivittäin harjoitettava aerobinen liikunta saattaa vähentää ylähengitystieinfektioiden määrää, Koskela sanoo.
Kuva: Colourbox.com
Studio55.fi-lähetyksessä saatiin kattava tietopaketti flunssasta maaliskuussa 2012. Paikalla oli THL:n tutkimusprofessori Ilkka Julkunen. Katso lähetys alta.
31:27