Osaatko lisätä ruokaan makua lisäämättä kuitenkaan turhia kilokaloreita vaikkapa voin tai öljyn muodossa?
Monet ravintola-ateriat maistuvat herkulliselta, koska niissä on niin paljon voita, suolaa ja öljyä, ettet koskaan voisi kuvitellakaan käyttäväsi moisia määriä kotikeittiössä. Onneksi on kuitenkin olemassa tapoja saada ruokaan täyteläistä, monimuotoista makua ilman turhia kaloreita ja natriumia.
Kokeile seuraavia herkullisia vinkkejä:
Misotahna
Misotahnoja on monia erilaisia niin maultaan kuin koostumukseltaan, mutta ne kaikki antavat aterioihisi täyteläistä, suolaista potkua. Kokeile misoa vaikkapa marinadissa.
Kanaliemi
Keittiö ei ole täydellinen ilman kanalientä. Sitä voidaan käyttää niin proteiinien, viljojen, vihannesten, kastikkeiden ja keittojen kanssa. Jokaisesta reseptistä tulee hieman kotoisamman makuinen liemen kera. Kanaliemen voit tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta.
Yrtit, kuten minttu tai basilika
Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka eivät siedä pelkän veden makua, mausta vesilasillisesi yrteillä.
Salotti-, ryväs- tai purjosipuli
Osaat jo tehdä ateriasta herkullisen sipulin ja valkosipulin voimin, mutta kokeile myös muita sipuleja, kuten ryväs- tai purjosipulia. Niitä on aivan yhtä helppo käyttää ja lisäksi ne ovat täynnä C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.
Mausteet
Erään tutkimuksen mukaan vähäkaloriset, mutta mausteiset ateriat maistuvat aivan yhtä hyviltä kuin niiden täysrasvaiset vastineensa. Tee kokeiluja koko maustehyllyllä – oreganolla, paprikalla, kuivatulla basilikalla ja muilla makoisilla mausteilla. Testaa näitä mausteita niin pastassa, salaatissa kuin eri proteiininlähteiden päälläkin.
LUE MYÖS: 5 vinkkiä: Maustehylly kuntoon!
Sitruuna ja limetti
Onko ateriasi valmis? Purista hieman sitruunaa tai limettiä lautasellesi ennen kuin aloitat syömään. Se piristää kaikkia ruoan makuja, hieman kuten suola, mutta ilman natriumia.
Lähde: Women's Health
MTV LIFESTYLE