"Aivan älyttömän hyvä vinkki" – Marita paljastaa keksimänsä sienestysniksin, jota et luultavasti ole tullut ajatelleeksi
Ruokatoimittaja ja -kirjailija Marita Joutjärvi vieraili Huomenta Suomessa ja jakoi parhaat vinkkinsä sekä marja- että sienisadon hyödyntämiseen. Lisäksi Marita paljasti näppärän kikan, joka pitää poimitut sienet helposti järjestyksessä sienikorissa.
Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut ruokatoimittaja Marita Joutjärvi muistuttaa, että pakastimeen viime vuodelta jäänyt marja- tai sienisato kannattaisi viimeistään nyt syödä pois.
– Jos marjoja on sattunut jäämään pakastimeen, ei huolta. Älä missään nimessä heitä niitä pois. Järjestä vaikka bileet ja tee erilaisista sienistä keitto. Marjat voi vaikka koota mehumaijaan ja tehdä ihania kesämehuja, Joutjärvi vinkkaa.
Kätevä sanomalehtikikka sienikoriin
Maritalla oli takataskussaan käteviä vinkkejä myös niille, jotka aikovat suunnata poimimaan syksyn sienisaalista.
– Kun lähdet sienimetsään, tässä on ihan älyttömän hyvä vinkki: Laita (sieni)koriin sanomalehti poikittain, jotta sen sivuista muodostuu kirjamainen. Tuohon lokeroon kantarellit, tuohon tatit, sitten rouskut ja tuohon vahakkaat. Ne on täällä omina yksikköinään ja helppo sitten jatkojalostaa, Marita demonstroi lähetyksessä.
Näin esimerkiksi rouskujen nesteet eivät sotkeudu kantarelleihin ja sienet on helppo nostaa oman sanomalehtiaukeamansa avulla korista pois.
Samalla kun eri sienet pudottaa metsässä eri lokeroihin, kannattaa ne putsata jo valmiiksi.
– Sienet perataan ehdottomasti jo metsässä, miksi toisit matoja kotiin? Marita neuvoo.
Hän muistuttaa myös, että sieniä poimiessa lajike täytyy tunnistaa sataprosenttisella varmuudella. Metsään kannattaakin lähteä ensin kokeneen sienestäjän matkassa ja opetella vain muutama uusi sienilaji satokauden aikana.
Katso pääkuvan videolta, miten Maritan vinkki toimii käytännössä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"