Metsien sieniapajat ovat nyt parhaimmillaan! Nappaa asiantuntijan vinkit sienimetsälle.
Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen jakoi Huomenta Suomessa tärkeitä sienestysvinkkejä. Tärkein sääntö on tietysti se, ettei sienikoriin pidä poimia mitään, mitä ei varmasti tunnista. Varsinkaan sienisovelluksiin yksistään ei kannata luottaa, vaan sienen syötävyys olisi hyvä varmistaa aina esimerkiksi asiantuntevalta ihmiseltä.
Lue myös: Paras tapa kantarellien putsaukseen voi yllättää – Ruokatoimittaja Katin kikka
Puhdista jo metsässä
Metsässä kannattaa muistaa myös sienien esikäsittely.
– Jos on tunnistanut sienen, niin esiperkaus ja puhdistaminen kannattaa tehdä jo metsässä, ettei kanneta sitä biojätettä turhaan kotiin, Pikkarainen muistutti.
Sienet kannattaa myös valmistaa kotona mahdollisimman nopeasti ruoaksi tai säilöä ne. Viileässä ne säilyvät myös seuraavaan päivään.
Lue myös: Monet tekevät yhden virheen valmistaessaan sienirisottoa: "Ei todellakaan kannattaisi"
"Sikurirousku on aivan loistava"
Pikkarainen suosittelee opettelemaan tunnistamaan 1–2 uutta sientä vuodessa. Hänen omia lemppareitaan ovat iki-ihanat ja monipuoliset kantarelli. Niiden lisäksi asiantuntija suosittele tutustumaan tänä vuonna esimerkiksi sikurirouskuun.
– Sikurirousku on aivan loistava! Se on sellainen rousku, jota ei tarvitse esikeittää.
Pikkaraisen mukaan sikurirouskua kannattaa kuivattuna heittää esimerkiksi vaniljajäätelön joukkon.
– Tulee aivan loistava jälkiruoka.
Sikurirouskun saattaa sienimetsässä sekoittaa esimerkiksi kangasrouskuun, joka puolestaan vaatii esikäsittelyn. Sikurirouskun erottaa kangasrouskusta yleensä hieman hennommasta rakenteestaan ja tummemman sävyisestä jalasta sekä heltasta.
– Sikurirouskulla on myös tyypillinen oma tuoksunsa. Se on mausteinen, currymainen ja ehkä vähän lakritsinen. Jollei se ole ihan pystyyn kuivunut, niin siinä on todella runsas maitiaisneste.