Tätä sientä asiantuntija suosittelee nyt poimimaan: "Aivan loistava!"

Katso videolta asiantuntijan sienivinkit!

Metsien sieniapajat ovat nyt parhaimmillaan! Nappaa asiantuntijan vinkit sienimetsälle. 

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen jakoi Huomenta Suomessa tärkeitä sienestysvinkkejä. Tärkein sääntö on tietysti se, ettei sienikoriin pidä poimia mitään, mitä ei varmasti tunnista. Varsinkaan sienisovelluksiin yksistään ei kannata luottaa, vaan sienen syötävyys olisi hyvä varmistaa aina esimerkiksi asiantuntevalta ihmiseltä. 

Puhdista jo metsässä

Metsässä kannattaa muistaa myös sienien esikäsittely.

– Jos on tunnistanut sienen, niin esiperkaus ja puhdistaminen kannattaa tehdä jo metsässä, ettei kanneta sitä biojätettä turhaan kotiin, Pikkarainen muistutti.

Sienet kannattaa myös valmistaa kotona mahdollisimman nopeasti ruoaksi tai säilöä ne. Viileässä ne säilyvät myös seuraavaan päivään. 

"Sikurirousku on aivan loistava"

Pikkarainen suosittelee opettelemaan tunnistamaan 1–2 uutta sientä vuodessa. Hänen omia lemppareitaan ovat iki-ihanat ja monipuoliset kantarelli. Niiden lisäksi asiantuntija suosittele tutustumaan tänä vuonna esimerkiksi sikurirouskuun. 

– Sikurirousku on aivan loistava! Se on sellainen rousku, jota ei tarvitse esikeittää.

Pikkaraisen mukaan sikurirouskua kannattaa kuivattuna heittää esimerkiksi vaniljajäätelön joukkon.

– Tulee aivan loistava jälkiruoka.

Sikurirouskun saattaa sienimetsässä sekoittaa esimerkiksi kangasrouskuun, joka puolestaan vaatii esikäsittelyn. Sikurirouskun erottaa kangasrouskusta yleensä hieman hennommasta rakenteestaan ja tummemman sävyisestä jalasta sekä heltasta.

– Sikurirouskulla on myös tyypillinen oma tuoksunsa. Se on mausteinen, currymainen ja ehkä vähän lakritsinen. Jollei se ole ihan pystyyn kuivunut, niin siinä on todella runsas maitiaisneste.

Mitä muita sienimetsällä kannattaa tietää? Katso videolta asiantuntijan vinkit!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.