Älä sorru näihin: 5 mokaa, jotka johtavat ylensyöntiin!

Nainen ahmiminen sohva
Shutterstock

Kaikki meistä tietävät tämän tilanteen: olet juuri ahtanut valtavan määrän herkkuja vatsaasi, ja ihmettelet mielessäsi, miksi teit sen – eihän sinulla edes ollut nälkä!

On olemassa muutamia mokia, jotka johtavat takuuvarmasti holtittomaan ahmimiseen. Älä sorru näihin virheisiin!

1. Jätät aamiaisen väliin

Tämä on tavanomainen virhe painonhallinnassa. Saatat jättää aamiaisen väliin, ja sen sijaan lipität vettä ja kahvia koko aamupäivän. Lounasaikaan vatsasi ei ehkä huuda nälästä, koska olet täyttänyt vatsasi nesteellä. Huomaamattasi kasaat silti lautaselle kelpo keon epäterveellistä ruokaa, ja syöt varmaan vielä jälkiruoaksi jotain makeaa. Panostamalla kunnolliseen, kuitupitoiseen aamiaiseen vältät turhat sokeri- ja rasvakalorit lounasaikaan.

2. Syöt näytön ääressä

Syöt lounaasi sähköposteja lukien. Kun pääset illalla kotiin, rysähdät sohvalle ja popsit ilta-ateriasi telkkaria katsellen. Ongelma tässä on, ettet keskity syömiseen, vaan näytöllä tapahtuvaan toimintaan. Jos aivosi keskittyvät lähinnä suosikkisarjasi juonenkäänteisiin, et edes huomaa, kuinka täynnä olet jo syömästäsi ruoasta. Koska syöminen on niin mukavaa, syöt luultavasti vielä vähän lisää telkkarin ääressä. Yritä irrottautua tästä huonosta tavasta, jos painonhallinta on tarpeen. Pyhitä ruokailuajat vain syömiselle. Kata ruokapöytä kunnolla, istu pöydän ääreen kaikessa rauhassa ja syö annoksesi kerralla loppuun. Näin vatsasi ja aivosi kertovat sinulle, kun olet syönyt riittävästi ruokaa.

3. Et mieti ollenkaan annoskokoja

Vaikka valmistamaasi herkullista ruokaa olisi vielä puoli kattilallista jäljellä, sinun ei tarvitse syödä kerralla kaikkea. Arvioi lautasellesi sopiva annoskoko, ja syö vain tämä yksi annos. Jatkuva santsaaminen ja uusien annoksien lappaaminen lautaselle on omiaan lisäämään kiloja vyötäröllesi. Yritä myös pohtia annoksen sisältämää kalorimäärää: kaksi täyttä lautasellista ruokaa voi sisältää jopa tuplasti liikaa kaloreita päivätarpeeseesi nähden.

4. Sekoitat janon ja nälän tunteen

Olet syönyt reippaankokoisen aterian, mutta jostain syystä olosi on silti tyytymätön. Luulet, että sinulla on vielä nälkä, ja popsit vähän lisää herkullista ruokaa. Jatkossa kokeile mieluummin täyden vesilasillisen kumoamista aterian päälle. Janon tunteen saattaa helposti sekoittaa nälkään, varsinkin, jos ei ole tottunut juomaan riittävästi vettä. Juo siis riittävästi vettä aterioiden välissä ja niiden aikana. Aikuinen ihminen tarvitsee vettä koostaan riippuen ainakin 2–3 litraa päivässä. Pidä mukanasi puolen litran vesipulloa, ja pyri juomaan se tyhjäksi ainakin muutama kerta työpäivän aikana. Pullon avulla veden kulutusta on helppo seurata.

5. Syöt saman verran kuin kumppanisi

Laitatte kaikki ateriat yhdessä ja syötte saman pöydän ääressä. Tämä on parisuhteenne kannalta todella hyvä asia. Totuus on kuitenkin, että sinulla ja kumppanillasi on todennäköisesti hyvin erilaiset syömistarpeet. Yhdessä syöminen on järkevä tapa, mutta muista pitää huolta, ettet syö liikaa sen takia, että syöt saman verran kuin kumppanisi. Voit kohteliaisuudesta ottaa kyllä kumppanisi valmistamaa ruokaa, vaikka olisitkin jo syönyt töissä pari tuntia sitten. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota annoskokoon: pienikin annos riittää, jos olet juuri hetki sitten syönyt itsesi täyteen.

Kumppanin kanssa tulee myös naposteltua sohvalla karkkeja ja muita herkkuja. Yhdessä syöminen on tietysti mukavaa. Jos herkut ovat yhteisessä kulhossa, et välttämättä hahmota, kuinka paljon sipsejä juuri sinä syöt. Saattaahan olla, että sinä söit vain pari herkkua, ja kumppanisi kaikki loput. Älä huijaa itseäsi. Sopikaa yhdessä herkkusaldo: makeisia ja sipsejä syödään esimerkiksi vain lauantaina, ei jokaisena arki-iltana.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat