Maa-artisokka on melko vähän käytetty, mutta monenlaiseen ruoanlaittoon soveltuva juures.
Maultaan mieto maa-artisokka on terveellinen juures, jonka sesonkiaikaa on loppusyksy. Vaikka maa-artisokka ei olekaan kaunein juures päällä maan, on se erittäin monikäyttöinen.
Korvaa perunan
Alunperin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan rantautunut maa-artisokka on käytetty juures, jota käytetään Amerikassa perunan tapaan. Miedon makunsa vuoksi maa-artisokalla voikin korvata perunan melkein missä ruokalajeissa tahansa.
Kuorimaveitsellä saa poistettua kuoren helposti, jonka jälkeen mukulat voi vaikka keittää perunan tapaan. Maa-artisokka kypsyy huomattavasti perunaa nopeammin, joten kannattaa olla keittoajan kanssa tarkkana!
Monenlaiseen ruoanlaittoon
Maa-artisokka sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Keitettynä sitä voi käyttää lisukkeena vaikka lihalle.
Pimeneviin iltoihin sopii vaikka lämmin sosekeitto maa-artisokasta, bataatista ja porkkanasta.
Kuorittu maa-artisokka tummuu nopeasti, joten niitä kannattaakin säilyttää sitruunaa sisältävässä vedessä.
Terveellistä ruokaa ilman rasvaa
Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat pääosin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Tämän vuoksi maa-artisokka sopiikin hyvin myös diabeetikon ruokavalioon.
Maa-artisokka suorastaan pursuaa kuituja ja hivenaineita, kuten elimistölle tärkeää rautaa. Se on myös täysin rasvaton kasvis.
Lähde: Kasvikset.fi
KORJAUS 23.11.2015: Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit eivät ole pääosin insuliinia, vaan inuliinia.