Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Aliarvostettu superjuures on nyt parhaimmillaan – korvaa helposti perunan

maa-artisokka
Älä anna ulkomuodon hämätä. Maa-artisokka on herkullinen ja monikäyttöinen juures.Shutterstock
Julkaistu 21.11.2015 18:00

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Maa-artisokka on melko vähän käytetty, mutta monenlaiseen ruoanlaittoon soveltuva juures.

Maultaan mieto maa-artisokka on terveellinen juures, jonka sesonkiaikaa on loppusyksy. Vaikka maa-artisokka ei olekaan kaunein juures päällä maan, on se erittäin monikäyttöinen.

Korvaa perunan

Alunperin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan rantautunut maa-artisokka on käytetty juures, jota käytetään Amerikassa perunan tapaan. Miedon makunsa vuoksi maa-artisokalla voikin korvata perunan melkein missä ruokalajeissa tahansa. 

Kuorimaveitsellä saa poistettua kuoren helposti, jonka jälkeen mukulat voi vaikka keittää perunan tapaan. Maa-artisokka kypsyy huomattavasti perunaa nopeammin, joten kannattaa olla keittoajan kanssa tarkkana!

Monenlaiseen ruoanlaittoon

Maa-artisokka sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Keitettynä sitä voi käyttää lisukkeena vaikka lihalle.

Pimeneviin iltoihin sopii vaikka lämmin sosekeitto maa-artisokasta, bataatista ja porkkanasta.

Kuorittu maa-artisokka tummuu nopeasti, joten niitä kannattaakin säilyttää sitruunaa sisältävässä vedessä.

Terveellistä ruokaa ilman rasvaa

Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit ovat pääosin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Tämän vuoksi maa-artisokka sopiikin hyvin myös diabeetikon ruokavalioon.

Maa-artisokka suorastaan pursuaa kuituja ja hivenaineita, kuten elimistölle tärkeää rautaa. Se on myös täysin rasvaton kasvis.

Lähde: Kasvikset.fi

KORJAUS 23.11.2015: Maa-artisokan sisältämät hiilihydraatit eivät ole pääosin insuliinia, vaan inuliinia.

Tuoreimmat aiheesta

Juurekset