Missä porkkanoita kannattaa kotona säilyttää? Faktat suosikkikasviksesta
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa vuoden vihannekseksi valitun porkkanan hyödyistä ja monipuolisista käyttötavoista.
Porkkanafaktoja Suomesta:
- Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.
- Myynnissä oleva porkkana on pääsääntöisesti kotimaassa kasvatettua. Sitä viljelee ammattimaisesti noin 300 puutarhayrittäjää yli 1700 hehtaarin peltoalalla. Luomuporkkanaa viljelee noin 40 yritystä.
- Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.
Värikkäät porkkanat ovat suomalaisten kestosuosikkeja: monipuolisia ruuanlaitossa, edullisia, maukkaita ja terveellisiä. MTK ry muistuttaa tiedotteessaan porkkanoiden sopivan erilaisiin ruokiin sekä raakoina että kypsennettyinä.
Porkkanoiden historiaan ja niiden käyttöön liittyy monenlaisia mielenkiintoisia faktoja. Tiesitkö jo nämä?
Porkkanat eivät olleet alun perin oransseja
Porkkanan juuret juontavat MTK:n mukaan Keski-Aasiaan, missä villiporkkanoista valikoitui viljelykelpoisia, vahvajuurisia yksilöitä. Suomessa porkkanaa on viljely 1600-luvulta lähtien.
Alun perin porkkanat olivat pääosin purppuranvärisiä, punaisia tai valkoisia. Hollantilaiset onnistuivat jalostamaan näistä vaihtoehdoista meillä suosituimman oranssin porkkanan, jonka väri kuvastaa samalla Alankomaiden kuningashuoneen Orania-Nassaun kuningassuvun tunnusväriä.
Tiesitkö, että porkkanan lähisukulaisia ovat muun muassa kumina, koiranputki ja palsternakka.
Missä porkkanoita kannattaa kotona säilyttää?
Oikea paikka kaupasta ostetuille porkkanoille on kotona jääkaappi. Porkkanan säilyvyys jääkaapissa on erinomainen, kunhan se saa olla rauhassa etyleeniä tuottavilta kasviksilta ja hedelmiltä. Tällaisia ovat esimerkiksi omenat, avokadot ja tomaatit.
Porkkanat kannattaa säilyttää pussissa, jossa ne on ostettu. Porkkana pitää kylmemmästä säilytyspaikasta kuin esimerkiksi peruna. Jos kasvatat itse porkkanaa ja haluat varastoida sitä, paras säilytyspaikka on maakellari tai viileä kellari.
Porkkanaa voi useimmiten käyttää myös hieman itäneenäkin.
Mitä porkkanoista kannattaa tehdä?
Porkkana on hyvä valinta ostoskoriin, sillä se taipuu moneen muotoon ja makuun niin raakana kuin kypsänäkin.
– Sen voi hyödyntää kokonaan juuresta naattiin saakka, sillä naatista saa valmistettua erinomaista pestoa, jossa basilikan voi korvata naateilla, MTK:sta vinkataan.
Porkkanat sopivat niin suolaisten kuin makeidenkin ruokien raaka-aineeksi. Porkkanoilla voi tuoda esimerkiksi mehevyyttä erilaisiin ruokiin, tai korvata arvokkaampia raaka-aineita eri ruokalajeissa.
– Monille porkkana on helppo naposteltava ihan sellaisenaan ja erityistä herkkua raasteen muodossa. Monipuolisuutensa vuoksi se sopii vaikka kokonaisen menun teemaksi: alkupalaksi sosekeittoa, pääruoaksi porkkanalettuja ja aterian kruunuksi kuohkeaa porkkanakakkua, tuota klassikkojen klassikkoa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa