Asiantuntija kertoo, mistä ruoka-aineesta olisi syytä nyt luopua hintojen noustessa: "Ehdottomasti kannattaa..."
Ruoan hinta puhuttaa ja monet suosivat nyt edullisempia valintoja ruokaostoksilla. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin tiistaina siitä, millaisia ruokaratkaisuja suomalaisten kannattaisi nyt tehdä rahaa säästääkseen.
Ruoan hinnan nousu näkyy jo suomalaisten arjessa. Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat peräti 12,5 prosenttia edellisvuodesta.
Voiko näillä hinnoilla tehdä ruokaa, joka on yhtä aikaa ravitsevaa sekä halpaa? Kysymykseen vastasi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen. Tuovinen suositteli kokeilemaan esimerkiksi oman perheensä suosikkiarkiruokaa, linsseillä rikastettua kasvissosekeittoa.
Terveellisen, ravitsevan ja hyvän ruokavalion kulmakiviä ovat Tuovisen mukaan erityisesti kasvikset. Ilman hinnannousuakin olisi hyvä muistaa ruokavaliossaan pitää pääpaino nimenomaan kasviksissa. Sesonkiajattelu auttaa säästämään kasvisostoksilla.
– Juurekset ja vihannekset ovat älyttömän hyvä valinta kaupassa. Hedelmissäkin kannattaa sesonkeja seurata. Nyt alkavat sitrukset vähitellen tulemaan ja vielä saa kotimaisia omenoita kaupasta. Hintoja kannattaa tarkkailla kaupoissa. Sieltä löytyy myös edullisia valintoja.
"Ehdottomasti kannattaa liharuokia korvata kasviproteiineilla"
Jos jostain ruoka-aineesta kannattaisi nyt säästömielessä luopua, olisi se Tuovisen mukaan juurikin liha.
– Kyllä ajattelen että ruoan hinnan nousu olisi nyt oikea hetki ohjata meitä sinne kasvispainoitteisempaan ruokavalioon. Tämä on muutos, joka meidän joka tapauksessa tarvitsee tehdä. Nyt on siihen hyvä ulkoinen motivaattori, Tuovinen totesi Viiden jälkeen -ohjelmassa ja lisäsi vielä:
– Ehdottomasti kannattaa liharuokia korvata kasviproteiineilla.
Myös kalaa kannattaa suosia. Vaikka suomalaisten suosikkia, Norjan lohta, ei välttämättä kaupasta löydä halvalla, on tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja.
– Norjan lohi ei muutenkaan ole kalavalinnoista se eettisin ja fiksuin, mieluummin kotimaista kasvatettua kirjolohta. Sekään ei ole halpaa, mutta sitä saa verrattain järkevään hintaan, etenkin jos koko kalan hyödyntää ja valmistaa useamman ruoan.
Tuovinen suosittelee testaamaan myös kotimaisia kalasäilykkeitä, joiden hinta on laskenut valikoiman kasvaessa.
Mitä edullisia raaka-aineita kannattaa juuri nyt ostaa ruokakaupasta? Katso videolta Marttojen Emmi Tuovisen haastattelu ja nappaa edullisen keiton ohje: Porkkana-linssikeitto – helppo keitto kauden edullisista raaka-aineista
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras