Asiantuntija paljastaa joulun suosikkimausteet – varo härskiä väärennöstä!
Keskiajan loppupuolen varakkaat eurooppalaiset himoitsivat mausteita, jotka olivat yksi tärkeimmistä motiiveista löytöretkeilyn alkamiselle. Suomalaiseen joulupöytäänkin on vuosien saatossa juurtunut moni kaukomaiden mauste. Laatumausteiden myyjä paljastaa oman joulusesongin suosikkinsa.
Nykyään lähes jokaisen pienemmänkin marketin perusvalikoimiin kuuluvat muun muassa kumina, kaneli, muskottipähkinä, ja vanilja – jopa maailman kalleimpana mausteena pidetty sahrami.
Laatumausteisiin erikoistunutta Mauste.fi -verkkokauppaa, sekä kivijalkamyymälää pyörittävä helsinkiläinen yrittäjä Tuomo Ahokanto kertoo, että suomalaistenkin maustetietämys, sekä maku kehittyvät koko ajan ja meilläkin uskalletaan kokeilla uusia erikoisiakin mausteita.
– Fermentoitu mustapapu on sellainen, joita kanta-asiakkaat ostavat meiltä tällä hetkellä. Meillä on asiakkaina nuorista vanhempiin ihmisiin, että kyllä mausteet kiinnostavat, Ahokanto kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa tämän hetken hittituotteista.
Joulunajan suosikkimausteet
Joulutunnelmaan pääsee viimeistään oikeiden mausteiden avulla. Joulusesongin perusmausteisiin kuuluvat esimerkiksi vaniljatanko, muskottipähkinä, tähtianis, kardemumma, kaneli, sekä sahrami.
Mausteyrittäjän oma suosikki joulun mausteista on vanilja tai ehkä hieman vähemmän tunnettu tonkapapu, jonka voimakas maku muistuttaa makean vaniljan lisäksi mantelia ja karvasmantelia – jopa marsipaania.
Vaniljaa ekspertti käyttää ehkä yllättävien ruokien maustamiseen.
– Vanilja on hyvin monikäyttöinen. Hienoissa mausteissa on se ominaisuus, että niitä voi käyttää joko jälkiruoissa tai suolaisissa ruoissa. Vaniljaa voi käyttää esimerkiksi kalan tai äyriäisten kanssa. Sillä voi myös maustaa tietenkin kakkuja ja leivoksia.
Sahrami voi olla väärennettyä
Sahramin kilohinta jälleenmyynnissä huitelee Ahokannon mukaan tällä hetkellä yli 5 000 eurossa. Sahramin yksi suurimmista tuottajamaista on tällä hetkellä Iran, josta tuleva laatumauste saattaa olla vieläkin kalliimpaa.
Sahramia pidetään niin suuressa arvossa, että sitä saatetaan jopa väärentää.
Ahokannon mukaan sahramia kannattaa ostaa luotettavalta toimijalta, jotta voi olla varma tuotteen laadusta.
– Toinen tapa varmistua laadusta on ostaa sahramin lankaa, jolloin laadun näkee ja haistaa aivan selkeästi. Jos sahrami ei tuoksu tai se on liian halpaa, niin se ei ole aitoa, Ahokannas toteaa.
– Väärentäjät voivat yrittää saada sahramin tuoksua ja väriä aikaiseksi muilla aineilla tai kasveilla.
Asiantuntijan mukaan tuoksu on ylipäätään se asia, jolla voi lähes kaikkien mausteiden kohdalla varmistaa laadun.
– Hyvän mausteen tunnistaa siitä, että sieltä nousevat hyvät tuoksut. Kaikki kiteytyy siihen, että siellä on paljon eteerisiä öljyjä jäljellä, maustetuntija paljastaa.
Uhkana ilmastonmuutos
Miljardien eurojen arvoisilla maustemarkkinoillakin reagoidaan, kun maailmalla myrskyää, eikä ilmastonmuutoskaan varsinaisesti paranna tilannetta herkissä olosuhteissa kasvavien maustekasvien kohdalla.
Perinteiset viinintuottajamaat ovat viime vuosina taistelleet ilmastonmuutoksen mukanaan tuomien ongelmien kanssa.
Mausteiden tuottaminen ja kasvattaminen on lähes yhtä olosuhdeherkkää ja tietyt maustelajikkeet tarvitsevat yhtä lailla ominaiset olosuhteet, sekä oikeanlaisen käsittelyn.
– Pakkausten on oltava hyviä ja mausteiden on oltava suojassa valolta ja myöskin ilmalta, sillä eteerinen öljy lopulta määrittää sen miltä mauste maistuu. Jos maustetta säilytetään hyvin suojassa valolta ja ilmalta, niin sen voi käyttää vaikkapa seuraavan jouluna uudestaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"