Punaviinimarjoilla, kuten muillakin viinimarjoilla, on runsaasti erilaisia terveyshyötyjä.
Punaviinimarjat kypsyvät heinäkuusta syyskuuhun. Nyt on siis paras aika ottaa sato talteen. Marjat maistuvat sellaisenaan tai niistä voi valmistaa hilloa, hyytelöä tai mehua. Marjoja kannattaa myös pakastaa talven varalle.
Parantavat vastustuskykyä
Punaviinimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka tehostaa vastustuskykyä. Harva tietää, että punaviinimarjoissa on C-vitamiinia jopa enemmän kuin samassa määrässä appelsiinia. Viinimarjat ovatkin tämän vuoksi tunnettuja flunssalääkkeitä.
Hyväksi hiuksille ja iholle
Viinimarjojen sisältämä runsas C-vitamiini ei ainoastaan paranna vastustuskykyä, vaan parantaa myös ihon ja hiusten kuntoa. C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa. Kollageeni on olennainen hiusten ja ihon rakennusaine.
Auttavat painonhallinnassa
Punaviinimarjat sisältävät paljon ravintokuitua. Ravintokuitu tehostaa ruoansulatusta, edesauttaa suoliston hyvinvointia sekä auttaa painonhallinnassa.
Tekevät hyvää sydämelle
Punaviinimarjojen sisältämä kalium on tärkeä mineraali, joka edesauttaa sydämen terveyttä. Kalium on hyväksi myös muille sisäelimille, kuten munuaisille. Lisäksi punaviinimarjat sisältävät lykopeeniä. Lykopeeni on antioksidantti, jota on useissa punaisissa marjoissa. Se ehkäisee sydänsairauksia sekä syöpää, joista erityisesti eturauhassyöpää.
Auttavat solujen muodostumisessa
Punaviinimarjat sisältävät runsaasti rautaa, joka on tärkeä rakennusaine uusien solujen muodostumisessa. Punaviinimarjat auttavat punasolujen muodostumisessa.
Vahvistavat luita
Punaherukat ovat hyvä K-vitamiinin lähde, jonka ansiosta ne ovat hyväksi luiden terveydelle. K-vitamiini auttaa kalsiumia säilymään luissa ja voi myös vähentää kalsiumin erittymistä virtsaan. K-vitamiini on tärkeä myös veren hyytymisessä.
Lähteet: dovemed, healtyeating