Ennuste: Ruoan hinta laskee vuoden loppuun mennessä
Luomu- ja kasviproteiinituotteiden kulutus väheni viime vuonna. Lohturuokien myynti taas kasvoi.
Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että ruoan hinnat laskevat vuoden loppua kohden. Arvio löytyy Luken tämän vuoden maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksesta.
Luken mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen ennustetaan laskevan kuluvana vuonna keskimäärin noin 2–3 prosenttia.
Kotitalouksien taloustilanteen vuoksi luomu- ja kasviproteiinituotteiden kulutus vähentyi viime vuonna. Erilaisten lohturuokien, kuten sipsien, makeisten ja jäätelön myynti taas kasvoi, Luke kertoo.
Viime vuosina nopeita muutoksia kokeneet viljamarkkinat ovat vakiintuneet. Tälle vuodelle Suomeen odotetaan keksimääräistä pienempää viljasatoa kylvöalaennusteiden ja pitkän aikavälin keskisatoennusteiden perusteella.
Pienimpiä perunasatoja sataan vuoteen
Viime vuoden perunasato oli Luken mukaan pienimpiä sataan vuoteen. Huonompia perunasatoja on saatu katovuonna 1987 sekä tasan vuosisata aiemmin vuonna 1923.
Sodan jälkeen Suomen perunatuotanto oli parhaimmillaan noin nelinkertainen viime vuoden satoon verrattuna. Perunan tuotannon vähenemisen taustalla on Luken mukaan kulutusmuutokset ja tuotannon taloudelliset vaikeudet.
Maitoalan tuotannon vähentymisen uskotaan jatkuvan edellisvuosien tapaan myös tänä vuonna. Maidontuotantoon erikoistuneiden tilojen määrä on laskenut vuodesta 2010 noin seitsemän prosentin vuosivauhtia.
Öljykasvituotanto kasvanee merkittävästi
Luken mukaan öljykasvien tuotannon ennakoidaan kasvavan merkittävästi viime vuoteen verrattuna. Herneiden ja härkäpapujen tuotannon taas arvioidaan pysyvän samalla tasolla tai hieman pienentyvän.
Luke arvioi valkuaisainepitoisten kasvien ruoka- ja rehukäytön kasvavan tulevaisuudessa entisestään.
Kananmunien tuotannon ja kulutuksen odotetaan hieman nousevan tänä vuonna. Luken mukaan siipikarjanlihan kulutus ohitti viime vuonna sianlihan kulutuksen.
Lihan kokonaiskulutuksen ennakoidaan pysyvän viime vuoden tasolla, mutta kokonaistuotanto kasvanee broilerinlihan tuotannon palatessa toissavuoden tasolle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"