Fariinisokeri, ruokosokeri, muscovado – tässä eri sokereiden erot

fariinisokeri sokeri ruokosokeri
Tiesitkö, että fariinisokeri on kidesokeria, joka saa värinsä ruokosokerisiirapista? Shutterstock

Ruokosokeria, fariinisokeria, raakasokeria vai kenties muscovadoa? Tässä erilaisten sokerien erot. 

Ruotsalainen kondiittori Josefine Pagander kertoi aiemmin Aftonbladetille, miten tuorejuusto, mascarpone ja ricotta eroavat toisistaan, ja millaisiin ruokiin tai leivonnaisiin niitä kannattaa käyttää. 

Nyt leivonta-alan ammattilainen selventää sivustolla myös erilaisten sokerien erot. 

Ruokosokeria vai raakasokeria?

Ruokosokeri ja raakasokeri ovat eräänlainen välivaihe valkoisen sokerin tuotannossa. Jos prosessointia jatkettaisiin, saataisiin valkoista sokeria.

– Ruoko- ja raakasokeri ovat käytännössä samanlaisia. Molemmat ovat hieman tummempia sokereita, joissa on karamellimaista makua.

Dansukkerin mukaan raakasokerilla tarkoitetaan resepteissä käytännössä ruokosokeria.

– Osassa reseptejä voi olla kyseessä pelkkä käännösvirhe, sillä ruotsin kielessä ruokosokerista voidaan käyttää joko nimitystä rörsocker tai råsocker, jolloin se helposti kääntyy suomeksi sanalla raakasokeri, Dansukkerin sivuilla selvennetään.

Ruokosokeria myydään kaupoissa myös nimellä ruokokidesokeri. Se on koostumukseltaan kiteistä.

Fariinisokeri ja muscovado

Fariinisokeri on myös eräänlaista tummaa sokeria, mutta se valmistetaan itse asiassa vaaleasta kidesokerista ja ruokosokerisiirapista. Se on koostumukseltaan kosteampaa. Fariinisokeri sopii mainiosti ruoanlaittoon ja leivontaan.

Muscovadosokeri on puolestaan raakaruokosokerista valmistettua kosteaa ja hienokiteistä sokeria. Muscovado saa tumman värinsä ja lakritsimaisen arominsa ruokosokerin melassista. Muscovadosokeria myydään sekä vaaleampana että tummempana versiona. 

Muscovado soveltuu leivontaan ja jälkiruokiin. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi marinadeissa.

Voiko sokerin korvata toisella?

Tummia sokereita voi Josefine Paganderin mukaan korvata helposti toisillaan. Pieniä makueroja saattaa lopputuloksessa havaita sokerista riippuen.

– Niin taloussokeria, ruokosokeria kuin fariinisokeriakin voi korvata keskenään melko suoraan.

Ruokosokerilla voi korvata tavallisen taloussokerin samassa suhteessa, sillä sokerit ovat yhtä makeita.

Fariinisokeri on tavallista ja ruokosokeria makeampaa, joten sitä kannattaa laittaa noin kaksi kolmasosaa kidesokerin määrästä.

Muscovadosokerilla voi korvata niin ikään tavallisen sokerin tummissa leivonnaisissa. On kuitenkin syytä muistaa, että muscovadosokeri ei vaahtoudu samaan tapaan kuin kidesokeri.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat