Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Gouda, kermajuusto, edam, emmental – mitä eroa on suosikkijuustoilla?

juusto parasta ennen ruokakauppa
Mitä juustoa valitset leivän päälle? Näin suosikkituotteet eroavat toisistaan.Shutterstock
Julkaistu 20.09.2024 08:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö tuttujen juustojen erot?

Tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erilaisia kevyempiä kermajuustoja. Perinteiset kermajuustot ovat yksiä suomalaisten suosikkijuustoja, mutta leivän päälle höylätään monissa kodeissa myös esimerkiksi edamia, emmentalia ja goudaa. Mitä eroa näillä juustoilla oikeastaan on?

Lue myös: Sorrutko yleiseen juustohöylävirheeseen?

Edam

Edam on alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto, joka on yleensä vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot.

Edam valmistetaan lehmän maidosta hapatteen avulla ja sen joukkoon lisätään vain suola. 

Miedon makuinen edam maistuu leivän päällä usein myös lapsille.

Lue myös: Oltermanni, Pirkka, Loputon vai Rainbow? Makutestissä löytyi paras kevyempi kermajuusto

Kermajuusto

Kermajuustoa valmistetaan nimensä mukaisesti kermasta, joten se on yleensä edamia rasvaisempaa.  Kermajuustossa rasvan osuus kuiva-aineesta on vähintään puolet.

Kermajuustojen rakenne on usein pehmeä, kiinteä ja murukoloinen.

Emmental

Emmental tunnetaan hieman voimakkaammasta maustaan ja makua säädellään juuston kypsytysajalla. Emmentalin maku on aromikas ja pähkinäinen. Juusto on kotoisin Sveitsistä, Emme-joen laaksosta.

Sinileimaemmentalia kypsytetään yleensä noin 3 kuukautta, punaleimaa sekä mustaleimaa noin 6–10 kuukautta

Emmental valmistuu maitohappokäymisen avulla, joka päättyy juuston suolauksen aikana. Vaikka juusto on maultaan voimakas, se sisältää muita juustoja vähemmän suolaa, vain 0,7 prosenttia.

Gouda

Kuten edam ja emmentalkin, myös gouda on saanut nimensä syntypaikastaan. Goudajuusto tulee alun perin hollantilaisesta Goudan kaupungista.

Gouda valmistetaan lehmän maidosta ja sen ominaisuudet vaihtelevat kypsytysajan mukaan. Nuori gouda on melko mietoa, mutta kypsyessään sen maku voimistuu.

Katso video: Tässä paras kevyt-kermajuusto!

7:11img

Kevyemmät kermajuustot Halpa vs. kallis -testissä.

Lähteet: Valio, Kuusamon juusto

Tuoreimmat aiheesta

Juusto