Gouda, kermajuusto, edam, emmental – mitä eroa on suosikkijuustoilla?

juusto parasta ennen ruokakauppa
Mitä juustoa valitset leivän päälle? Näin suosikkituotteet eroavat toisistaan. Shutterstock

Tiedätkö tuttujen juustojen erot?

Tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erilaisia kevyempiä kermajuustoja. Perinteiset kermajuustot ovat yksiä suomalaisten suosikkijuustoja, mutta leivän päälle höylätään monissa kodeissa myös esimerkiksi edamia, emmentalia ja goudaa. Mitä eroa näillä juustoilla oikeastaan on?

Edam

Edam on alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto, joka on yleensä vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot.

Edam valmistetaan lehmän maidosta hapatteen avulla ja sen joukkoon lisätään vain suola. 

Miedon makuinen edam maistuu leivän päällä usein myös lapsille.

Kermajuusto

Kermajuustoa valmistetaan nimensä mukaisesti kermasta, joten se on yleensä edamia rasvaisempaa.  Kermajuustossa rasvan osuus kuiva-aineesta on vähintään puolet.

Kermajuustojen rakenne on usein pehmeä, kiinteä ja murukoloinen.

Emmental

Emmental tunnetaan hieman voimakkaammasta maustaan ja makua säädellään juuston kypsytysajalla. Emmentalin maku on aromikas ja pähkinäinen. Juusto on kotoisin Sveitsistä, Emme-joen laaksosta.

Sinileimaemmentalia kypsytetään yleensä noin 3 kuukautta, punaleimaa sekä mustaleimaa noin 6–10 kuukautta

Emmental valmistuu maitohappokäymisen avulla, joka päättyy juuston suolauksen aikana. Vaikka juusto on maultaan voimakas, se sisältää muita juustoja vähemmän suolaa, vain 0,7 prosenttia.

Gouda

Kuten edam ja emmentalkin, myös gouda on saanut nimensä syntypaikastaan. Goudajuusto tulee alun perin hollantilaisesta Goudan kaupungista.

Gouda valmistetaan lehmän maidosta ja sen ominaisuudet vaihtelevat kypsytysajan mukaan. Nuori gouda on melko mietoa, mutta kypsyessään sen maku voimistuu.

Katso video: Tässä paras kevyt-kermajuusto!

Makutestissä kevyemmät kermajuustot 7:11
Kevyemmät kermajuustot Halpa vs. kallis -testissä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!