Tiedätkö, mitä raejuusto on?
Näin suomalaisten rakastama raejuusto valmistetaan.
Raejuusto tunnetaan mainiona välipalana ja se sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Monet syövät raejuustoa sellaisenaan, sillä se on oivallinen proteiinilisä.
Mutta mitä raejuusto oikeastaan edes on?
Raejuusto on tuorejuustoa – näin se valmistetaan
Raejuusto on hapanmaitovalmiste, joka luokitellaan tuorejuustoihin. Raejuustoa valmistetaan pästoroidusta, rasvattomasta maidosta maitohappokäymisen avulla.
Opetushallituksen elintarvikealaa käsittelevässä julkaisussa kuvaillaan raejuuston teollista valmistusta. Raejuuston valmistamiseen tarvitaan omanlaisensa juustokattilat, joissa juustosaostuma leikataan sopivan kokoisiksi kuutioiksi kattilassa liikkuvilla pysty- ja vaakaleikkauslaitteilla.
Valmistusprosessin loppuvaiheessa kiinteytyneistä rakeista valutetaan hera pois ja rakeita huuhdotaan kylmällä vedellä. Raejuusto on tässä vaiheessa lähes rasvatonta, suolatonta ja mautonta.
Raejuustoissa on eroja
Raejuusto on Suomessa eniten myyty tuorejuusto. Markkinoilla olevat raejuustot eroavat toisistaan raeokoon, rasvapitoisuuden, laktoosipitoisuuden, maustamisen ja maidon tuotantotavan perusteella.
Raejuuston lopullinen maku sekä rasva- ja suolapitoisuus säädetään kastikkeella, joka on yleensä kermapohjainen. Kastikkeen mukana raejuustoon lisätään suolan ohella säilöntäaine sekä mahdollisesti mausteita tai hilloa.
Raejuustoja vertailtiin ja maisteltiin viime vuonna myös MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa. Katso videolta, millaisia eroja tuotteista löytyi.
Lähteet: Helsingin Kaupunginkirjasto, Opetushallitus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"