Näin suomalaisten rakastama raejuusto valmistetaan.
Raejuusto tunnetaan mainiona välipalana ja se sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Monet syövät raejuustoa sellaisenaan, sillä se on oivallinen proteiinilisä.
Mutta mitä raejuusto oikeastaan edes on?
Lue myös: Sari keksi, miten voi säästää huomattavasti juusto-ostoksilla
Raejuusto on tuorejuustoa – näin se valmistetaan
Raejuusto on hapanmaitovalmiste, joka luokitellaan tuorejuustoihin. Raejuustoa valmistetaan pästoroidusta, rasvattomasta maidosta maitohappokäymisen avulla.
Opetushallituksen elintarvikealaa käsittelevässä julkaisussa kuvaillaan raejuuston teollista valmistusta. Raejuuston valmistamiseen tarvitaan omanlaisensa juustokattilat, joissa juustosaostuma leikataan sopivan kokoisiksi kuutioiksi kattilassa liikkuvilla pysty- ja vaakaleikkauslaitteilla.
Valmistusprosessin loppuvaiheessa kiinteytyneistä rakeista valutetaan hera pois ja rakeita huuhdotaan kylmällä vedellä. Raejuusto on tässä vaiheessa lähes rasvatonta, suolatonta ja mautonta.
Lue myös: Proteiinipommi! Tortillaletut voi tehdä raejuustosta – testaa hittiohje
Raejuustoissa on eroja
Raejuusto on Suomessa eniten myyty tuorejuusto. Markkinoilla olevat raejuustot eroavat toisistaan raeokoon, rasvapitoisuuden, laktoosipitoisuuden, maustamisen ja maidon tuotantotavan perusteella.
Raejuuston lopullinen maku sekä rasva- ja suolapitoisuus säädetään kastikkeella, joka on yleensä kermapohjainen. Kastikkeen mukana raejuustoon lisätään suolan ohella säilöntäaine sekä mahdollisesti mausteita tai hilloa.
Raejuustoja vertailtiin ja maisteltiin viime vuonna myös MTV:n Halpa vs. kallis -sarjassa. Katso videolta, millaisia eroja tuotteista löytyi.
6:11
Lue myös: Patrik Borg paljastaa aamupuuronsa ohjeen
Lähteet: Helsingin Kaupunginkirjasto, Opetushallitus